Reisu-l-ulema: Srebrenica mora imati poseban status u BiH

Duhovni lider Bošnjaka potvrdio je za “Avaz” da je dao svoj pristanak na pismo koje je, kako smo pisali, upućeno visokim dužnosnicima UN-a, EU i SAD, među kojima su američki predsjednik Barack Obama i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun. Pismo 22 bosanskohercegovačka i međunarodna intelektualca, kao i inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz RS, izazvali su žestoke reakcije u tom bh. entitetu i Srbiji. Posebno upravo zbog činjenice da je reis Kavazović jedan od potpisnika pisma.

– RS ni do sada nije pokazivala prema njoj (Srebrenici) ništa osim negiranja genocida i ponižavanja našeg naroda kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava Bošnjka i Hrvata. Nikada se nećemo pomiriti s tim. RS ne pokazuje demokratski kapacitet i vladavinu prava veličanjem ratnih zločinaca od izabranih zvaničnika – od opštine do entitetskih vlasti, pa i do najvišeg predstavničkog tijela, Narodne skupštine RS – kaže reis Kavazvović za “Avaz”.
Smatra da “Srebrenica u takvom ambijentu ne može ostati”.

– Ne mogu se oni koji veličaju zločince brinuti o žrtvama. Bošnjaci moraju nastaviti tražiti da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince, ali i da se promijeni ukupni ambijent na razini RS u odnosu na druge narode i njihova prava. Mi ćemo nastaviti ovo tražiti za Srebrenicu, a to nije upereno ni protiv koga osim zločinaca i njihovih promotora – izjavio je reis Kavazović.