Reisu-l-ulema u službenoj posjeti Londonu na komemoraciji Lordu Ashdownu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović boraveći u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske danas je učestvovao na komemoraciji pokojnom časnom zastupniku Lordu Jeremyu Johnu Durhamu Ashdownu od Nortona pod Hamdonom.

Reisu-l-ulema je na zahtjev porodice pokojnog Ashdowna učestvovao u komemoraciji koja je organizovana u Westminister Abbeyu, u prisustvu velikog broja britanskih zvaničnika i članova kraljevske porodice.

U izjavi za MINA-u reisu-l-ulema je rekao kako BiH ne smije zaboravljati svoje prijatelje i one koji su nas zadužili.

„A Lord Ashdown je sigurno neko ko je radio u interesu naše zemlje i svih njenih građana. On je pokazao  kako međunarodna zajednica može igrati konstruktivnu ulogu u budućnosti BiH, izjavio je reisu-l-ulema Kavazović, istakavši da smatra posebnom počašću što je porodica tražila da on na komemoraciji pročita nekoliko ajeta iz Kur'ana, a što je on i učinio i to na bosanskom jeziku.

„Lord Peddy je Bosnu zvao ‘evropskim draguljem’ i dobro bi bilo da imamo više političara u Evropi ali i u BiH koji našu zemlju znaju tako cijeniti“, dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tokom dana i sutra, reisu-l-ulema će imati više sastanaka sa zvaničnicima u vladi Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnicima većeg broja nevladinih i vjerskih organizacija, među kojima je i ministar vjera i zajednica Lord Viscount Younger od Leckie.

Također, održat će sastanak i sa državnim ministrom za pitanja Komonvelta i UN-a i specijalnim izaslanikom premijera za slobodu vjera ili uvjerenja Lordom Ahmadom koji je također i specijalni predstavnik britanskog premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu.