Reisu-l-ulema za novi broj Preporoda: Ne smije nas fizička distanca udaljiti jedne od drugih

Date:

– To što bismo prema preporukama ljekara trebali držati fizičku distancu jedni od drugih, ne znači da bismo se smjeli udaljiti jedni od drugih. Naprotiv. Danas smo jedni drugima posebno potrebni kako bismo ovo zajedno prebrodili – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u intervjuu u novom broju Preporoda od 15. aprila.

Između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović istakao je da će zbog eventualnih posljedica ekonomske krize u ovim danima iskušenja biti potrebno da pokažemo posebnu solidarnost  s onima koje će ova kriza najviše pogoditi.

– Tu prije svega mislim na ljude koje već jesu ili bi mogli ostati bez posla, na starije i penzionere, na naše povratnike koji žive sami u udaljenim selima okruženi samo mezarima svojih najmilijih – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Novi broj Preporoda donosi i tekst “Šta je, ustvari, istina?” profesora s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u kojem je analizirao ekonomska predviđanja uslijed pandemije. U sociološkoj analizi “U borbi protiv infodemije“ analizira se odnos medija prema aktuelnoj pandemiji, pri čemu se skreće pažnja na plasiranje vijesti koje se naslovljavaju “šokantno“, “katastrofalno“ itd.

U sadržaju posvećenom ramazanu Preporod donosi razgovor s profesoricom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Irzadom Taljić o pozitivnom utjecaju posta na imuni sistem. Također, stručni rad “Post i imuni sistem” posvećen je tvrdnjama da post može oslabiti imuni sistem i ugroziti zdravlje uslijed pandemije koronavirusa.

U ovom broju posebna pažnja je ukazana brojnim humanitarnim akcijama Islamske zajednice i džemata realiziranih u toku pandemije, među kojima je i kupovina respiratora za bolnice te obilazak starijih i socijalno ugroženih. Jedan od interesantnih primjera dolazi iz Zenice, gdje su džematlije tri džemata sagradili kuću osobama s invaliditetom za samo dvadesetak dana.

Preporod u novom broju donosi i još mnogo informativno-edukativnih sadržaja. Možete ga nabaviti na trafikama u vašem gradu. Pozovite broj telefona +387 33 236 493 i postanite član porodice pretplatnika Preporoda. Pratite Preporod na Facebook i Twiter stranici. Obnovite na vrijeme pretplatu za 2020. godinu slanjem prijave na e-mail adresu preporodpretplata@gmail.com i instaliranjem aplikacije za android i iOS telephone za digitalno izdanje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related