Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo

Date:

Pandemija je donijela nove obrasce ponašanja turista. Od vađenja PCR testa, higijenskih mjera, provjera, protokola, upozorenja i stalnog držanja razmaka na aerodromima, do avionskog leta pod maskom. Ipak, ljudi vole putovati i naći će načine za sigurna putovanja i sigurni turizam.

Turska je, čini se, prihvatila novu turističku realnost i među prvim zemljama u svijetu otvorila vrata turistima.

Početkom februara, u organizaciji turskog Ministarstva za kulturu i turizam i TGA, Agencije za promociju turizma, grupa novinara i influencera iz Bosne i Hercegovine i regiona, posjetila je nekoliko turističkih destinacija u toj zemlji.

Kayseri je jedan od gradova “Anadolskih tigrova”

Tokom ove zanimljive, višednevne ture, imali smo priliku upoznati se sa nekoliko slika velike Turske, od modernog Ski centra Erciyes, jednog od najmlađih, ali i najvažnijih skijaških centara Azije, preko drevne Turske, starih četvrti i znamenitosti grada Kayseri, do povijesnih regija i nestvarnih krajolika Kapadokije oblikovanih lavom, kišom i vjetrovima.  

Anadolski tigar

Slika 2 - Trg.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Trg u Kayseriju

Kayseri je moderni industrijski i administrativni centar, “Anadolski tigar” sa više od milion stanovnika, velikim tržnim centrima, širokim avenijama, visokim zgradama i drugim najvećim bazarom u Turskoj, ali i grad mauzoleja, sa očuvanim fragmentima antičke tvrđave i drevnim četvrtima, te arheološkim i etnografskim muzejima sa vrijednim zbirkama.

Slika 3 - Bazar.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Bazar u Kayseriju je drugi po veličini u Turskoj

Kayseri je grad Seldžuka, čije tragove ljubomorno čuva Muzej civilizacije Seldžuka i na koje podsjećaju velike džamije izgrađene u njihovo doba, ali i grad neimara Sinana, staroga znanca, sa čijim smo se ogromnim spomenikom srdačno poselamili već pri dolasku.

Slika 4 - Muzej.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
U posjeti muzeju Seldžuka

Spomenik je uspravljen preko puta džamije Kursunlu, koju je sam projektovao, i zbog čega nosi i drugo ime – džamija Mimara Sinana.

Slika 5 - Namaz.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Namaz u džamiji Kursunlu

SKI centar Erciyes

Erciyes je najviša planina Centralne Anadolije sa vrhom koji dostiže do 3.916 metara. Nastala je erupcijom vulkana. Nalazi se 25 km južno od grada Kayseri i 27 km od istoimenog aerodroma. Kao rijetko gdje u svijetu, ski centar je sa gradom Kayseri povezan autoputem.

Kako je pojasnio naš domaćin Murat Cahit Cıngı, predsjednik Upravnog odbora kompleksa Erciyes, svake godine se u Ski centar Erciyes ulažu velika sredstva u održavanje, obnovu, te izgradnju novih staza i žičara.

Slika 6 - autoput.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Ski centar je sa gradom Kayseri povezan auto putem

Svakom pravom zaljubljeniku u snijeg i skijanje centar može ponuditi puno. Ali, vrlo bitno, ne morate da budete ekspert da biste uživali na ovoj planini. Pregršt je terena za skijaše srednjeg i slabijeg nivoa. Šta god vam odgovara.

Vanskijaški sadržaji su također na vrhunskom nivou.

Slika 7 - ski centar.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Ski centar Erciyesi

Čini se da Turska, jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju ljetnji odmor, ulaganjem u moderne ski centre želi graditi i reputaciju destinacije za zimski odmor. Koliko smo mogli vidjeti, veoma uspješno.

Mjesečevi krajolici

Jedan od velikih aduta Erciyes Ski centra, čime se mnogi svjetski ski centri ne mogu pohvaliti, jeste blizina drevnih mjesta. Na primjer, historijske turističke destinacije Kapadokije, jedne od najpopularnijih i najatraktivnijih destinacija u Turskoj.

Slika 8 - Kapadokya.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Kapadokya

Bajkoviti krajolici ove regije i jedinstvene kamene formacije, nastale usljed djelovanja lave, naprosto je čine drugačijom i nestvarnom. Prilika da se u tom vulkanskom, Mjesečevom krajoliku uživa iz balona, uz jutarnje sunce, nikako se ne propušta!

Slika 9 - baloni.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Doček zore u balonu

Jedinstven pejzaž, prošaran desetinama balona i jutarnjim zrakama, ostavlja bez daha.

Dolina ljubavi, iznad koje letimo više od sahat vremena, iz ptičije perspektive nalikuje na livadu obraslu ogromnim, nakrivo izraslim kamenim pečurkama.

Muzej na otvorenom

Nakon čudesnog leta balonom domaćini su nas odveli, bukvalno, pod zemlju. Podzemni grad Kaymakli je služio kao sklonište proganjanim narodima tokom povijesti.

Slika 10 - kaymakli.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Podzemni grad Kaymakli

Ovo privremeno sklonište je moglo da primi do 5.000 ljudi, zajedno sa stokom i skladištima. Ukoliko su sve tajne tog grada otkrivene, naravno. Ponegdje su hodnici normalne visine, a ponegdje toliko uski i niski da smo kroz njih morali prolaziti sagnuti ili čučeći.

U tim prostorijama su, napominju vodiči, stanovnici bili u mogućnosti da se sakrivaju i borave i do 3 mjeseca. Svakih nekoliko saginjanja nailazimo na kamene točkove, teške i po nekoliko tona, koji su služili kao vrata.

Podzemni grad se nalazi u mjestu Göreme koje je, u stvari, muzej na otvorenom.

Slika 11 - goreme.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Goreme, muzej na otvorenom

Mjesto Göreme, osim drevnih nastambi nudi još atrakcija, kompleks nastambi, manastira i pećinskih crkava iz ranohrišćanskog perioda u kojima su obitavali rani hrišćani, Uchisar dvorac, ogromnu građevinu isklesanu u vulkanskim stijenama, vilinske dimnjake, fascinantnu panoramu Doline golubova, te druge atrakcije.

Slika 12 - uchisar.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Uchisar dvorac

Svaka od tih atrakcija, svaki pogled ili korak, drugačije je iskustvo.

Slika 13 - nastambe.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Nastambe u blizini dvorca Uchisar

Doda li se svemu tome i mogućnost da u novoj turističkoj realnosti na miru, bez gužve, modernih banalnosti ili uobičajenih naguravanja, razgledate znamenitosti, turističke sadržaje i druge elemente, onda je to poprilično jedinstveno – VIP iskustvo.

Treba li i napominjati da je Turska prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma?

Slika 15 - mjesecevina.jpg - Reportaža iz Turske: Nova turistička realnost, VIP iskustvo
Mjesečevi krajolici

(Nedim Hrbat/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related