Revolucionarni novi tretman protiv COVID-19 pokazuje prve pozitivne rezultate

Date:

Jeftini i lako dostupni steroidi zvani deksametazon postali su prvi lijek za koji se pokazalo da može spasiti živote među onima koji su zaraženi COVID-19, za šta su naučnici rekli da je “veliki napredak” u borbi protiv korona virusa.

Rezultati probnih testiranja objavljenih u utorak pokazali su da deksametazon, koji se inače koristi za smanjenje upale kod drugih bolesti poput artritisa, smanjuje stopa smrtnosti za otprilike jednu trećinu među najteže oboljelima od pacijenata s COVID-19 primljenih u bolnicu.

Preliminarni rezultati sugerišu da lijek treba postati dio standardne skrbi kod pacijenata koji su oboljeli od težeg oblika korona virusa, kazali su istraživači koji su vodili ispitivanja.

Istraživači su rekli da će raditi na objavljivanju detalja ispitivanja što je prije moguće, a neki naučnici tvrde da i sami žele da testiraju ovaj lijek, prenio je Reuters.

Britansko ministarstvo zdravstva nije gubilo vrijeme i odobrilo je lijek za upotrebu u državnoj zdravstvenoj službi, a uvedena su i ograničenja na izvoz i Britanija je obezbijedila 200.000 ovih lijekova.

Još jedan od pozitivnih aspekata lijeka je njegova niska cijena. Za 50 funti, odnosno 63 dolara, lijek može koristiti osam pacijenata.

Trenutno nema odobrenih liječničkih tretmana ili vakcina protiv COVID-19, bolesti uzrokovane novim korona virusom koji je usmrtio više od 431.000 ljudi na svijetu.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related