Rijaset dodijelio ovce džematliji koji je izgubio stado ovaca

Iz Fonda Bejtu-l-mal izdvojena su sredstva u iznosu od 3.000 KM za kupovinu 12 grla stoke. Donirane ovce danas su stigle na imanje porodice Asima Bešira.

U izjavi za Radio Donji Vakuf, Hamed ef. Efendić, šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH je istakao: “Mi smo danas došli ovdje da uručimo pomoć našem bratu. Nakon što je Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH dobio informaciju da je ova porodica pretrpjela gubitak stupili smo u kontakt sa Medžlisom IZ Donji Vakuf i glavnim imamom, Esadom ef. Slipcem. Danas uručujemo pomoć od 12 ovaca u vrijednosti od 3.000 KM kako bi ovaj domaćin mogao nastaviti prehranjivati svoju porodicu. Riječ je o sredstvima iz Fonda Bejtu-l-mal, koja se svake godine prikupljaju iz sadekatul- fitra i zekata i na taj način pomažemo ljudima u potrebi i teškim situacijama. Naša uloga je da pomažemo ljudima onoliko kolike su naše mogućnosti, da im pokažemo da nisu sami i da ima onih koji razmišljaju o njima. Ured pomaže i socijalno ugrožene osobe, zatim studente kroz stipendiranje, dakle jedan širok krug djelatnosti je vezan za naš Ured.”

 Asim Bešir iz Hemića nije krio zadovoljstvo i da mu je srce ispunjeno: “Ja se, prije svega, zahvaljujem Rijasetu IZ u BiH i pozivam ljude da uplaćuju zekat. Ovo je primjer za šta se troše ta sredstva i kome se pomaže. Ja ne radim nigdje i bez ove pomoći moja porodica bi ostala bez osnovne egzistencije, četvero djece sam školovao od stočarstva.”