Rijaset odobrio finansijsku podršku projektu ‘Savjetovalište za brak i porodicu’

0
25

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrio je finansijsku podršku pilot-projektu “Savjetovalište za brak i porodicu”, koji će se provoditi u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Na sjednici kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović formiran je i organizacioni odbor s ciljem pripreme i organiziranja međunarodne naučne konferencije o zločinu genocida povodom 25. godišnjice genocida počinjenog na području Srebrenice.

S ciljem što adekvatnije pripreme i sinhronizovanja aktivnosti Rijaseta i njegovih organizacionih jedinica, Uprava za vjerske poslove je pripremila jedinstveni prijedlog i Nacrt plana ramazanskih aktivnosti za 1441. godinu po hidžri, odnosno 2020. godinu, koji je Rijaset usvojio.

Na sjednici je data saglasnost na Sistematizaciju radnih mjesta u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i Prijedlog za imenovanje komisije za pripremu standardne transkripcije Islamske zajednice, te saglasnost na Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice za 2020/21. školsku godinu.

Rijaset je razmatrao nacrt Pravilnika o polaganju mature u medresama i Pravilnik o organizaciji i radu Izdavačkog centra El-Kalem. Dao je suglasnost na Prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice za 2020/21. školsku godinu.

Na sjednici je utvrđen Nacrt izvještaja o radu Rijaseta za 2019. godinu i Nacrt finansijskog izvještaja Rijaseta za 2019. godinu i isti su upućeni Vijeću muftija kao nadležnom organu na razmatranje.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, među kojima je i prijedlog za premještaj Mensura ef. Pašalića u Upravu za vjerske poslove, te davanje saglasnosti na imenovanje Haris-ef. Veladžića za rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje u Muftijstvu bihaćkom na period od četiri godine.

Na kraju sjednice razmatrani su prijedlozi Ureda za društvenu brigu.

(Preporod.info)