Rijaset osudio sinoćnja dešavanja u Srebrenici

Date:

Imajući u vidu drastično pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu uputio je apel svim pripadnicima Islamske zajednice, kao i građanima – naročito rizičnim kategorijama, bolesnima i starijima – da se što dosljednije pridržavaju mjera i uputstava nadležnih državnih organa.

Rijaset je putem svojih organa i institucija uputio novu instrukciju o povećanim mjerama zaštite u vjerskim objektima, kao i na vjerskim obredima i manifestacijama.

Rijaset najoštrije osuđuje sinoćnja dešavanja u Srebrenici, koja imaju za cilj dodatno zastrašivanje povratnika u zoni počinjenog genocida.

Na sjednici, koja je održana pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, pored tekućih pitanja koja su razmatrana, data je saglasnost na predložene izmjene i dopune Nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, te je taj prijedlog upućen Vijeću muftija na daljnje razmatranje.

Usvojen je i Pravilnik o načinu pripreme plana rada i izvještaja o radu organizacionih jedinica, organa, ustanova i drugih pravnih lica Islamske zajednice u BiH, a razmatran je i Pravilnik o Fondu “Bejtu-l-mal”, koji je upućen na daljnju proceduru.

Rijaset je također razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related