Rijaset: Uskoro instrukcija o ramazanskim aktivnostima u vanrednim okolnostima

Date:

Rijaset Islamske zajednice u BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu još jednom je pozvao sve članove i pripadnike Islamske zajednice u BiH da se pridržavaju instrukcija nadležnih državnih organa i Islamske zajednice koje imaju za cilj sprečavanje širenja korona virusa.

Također, pripadnici Zajednice se podsjećaju da bi prijevremno odustajanje od mjera samozaštite moglo ugroziti dosadašnju žrtvu i odricanje, te ih se još jednom poziva na strpljenje i samokontrolu.

Na današnjoj sjednici, održanoj pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Rijaset je razmatrao prijedlog Plana ramazanskih aktivnosti za 1441. hidžretsku, odnosno 2020. godinu.

Uprava za vjerske poslove zadužena je da pripremi detaljnu instrukciju o organizaciji vjerskog života tokom ramazana u vanrednim okolnostima.

Na današnjoj sjednici Rijaset je dao saglasnost Upravi za vanjske poslove i dijasporu na formular prema kojem će Uprava provesti anketu u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, radi aplikacije i provođenja procesa za dobijanje statusa korporacije javnog prava.

Danas je razmatran i usvojen Prijedlog plana upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2020/2021. akademskoj godini, kao i Prijedlog za imenovanje Osnivačkog odbora Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci.

Usvojeni su i prijedlozi Pravilnika o polaganju mature u medresama te Pravilnika o distribuciji i promociji printanih i drugih izdanja u prostorima i objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrani i radno-pravni status i kadrovska pitanja uposlenika Islamske zajednice, te druga tekuća pitanja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related