Riječ roditelja učenika Karađoz-begove medrese: Medresanski ambijent pruža sigurnost i ulijeva povjerenje!

Date:

Karađoz-begova medresa je škola koja se trudi svojim učenicima obezbijediti kvalitetan odgojni i obrazovni proces, te ih osposobiti u svakom smislu za nastavak školovanja na fakultetima, ali i život općenito. 

Na tom putu pomno prati mišljenja i riječ roditelja njenih učenika, te zajedno s njima gradi sistem i ambijent u kojem će nove generacije softa izrasti u obrazovane, vrijedne, zrele i odgovorne ličnosti našeg društva.

Vođeni mišlju da vrijedi i s drugima podijeliti promišljanja roditelja naših učenika, razgovarali smo sa Almom Hadžić, voditeljicom Radija BIR i majkom učenika trećeg razreda Karađoz-begove medrese.

I Almine dvije kćerke su također završile medresu, a ona, kao neko ko nije završio medresu, svesrdno je preporučuje drugima.Gaji posebnu ljubav prema medresi kao školi koja mladima nudi i odgoj i obrazovanje.

Radeći u medijima, Alma je neko ko svakodnevno promoviše i prezentuje rad i djelovanje Karađoz-begove medrese u Mostaru, ali i drugih bh. medresa. Ono što naša škola radi itekako nađe prostor u programu Radija BIR, svakako zahvaljujući i njenom angažmanu.

Govoreći o razlozima zbog kojh medrese svesrdno preporučuje drugima, Hadžić kaže da je u prvom planu riječ o sigurnosti.

– Riječ je o tome da imam povjerenje da je to okruženje koje će djeci pružiti okvire da se u burnom periodu mladosti ne izgube. Uz dužno poštovanje drugih srednjoškolskih ustanova u našoj zemlji koje svakako pružaju kvalitetno obrazovanje, segment odgoja koji je bitan i u periodu mladosti čini mi se nije najbolje pozicioniran. Ambijent u kojem se vodi računa o namazu, obraća pažnja na ponašanje i postupke djece, može se korigovati ukoliko se primijeti neko posrnuće. To je meni kao roditelju prva odrednica. Mislim da sâm roditelj u ovim vremenima ne može postići punu svoju zadaću bez bliske saradnje sa školom – kazala je Hadžić.

Posmatrajući rad bh. medresa iz perspektive nekog ko radi u medijima, ko svakodnevno prati medresanske aktivnosti, ali gledajući to i sa strane roditelja, Hadžić smatra da medresu kao školu trebaju odabrati i učenici ovogodišnjih devetih razreda.

– Teško je davati savjete i preporuke, a kada se to radi, jedino je validno činiti to iz ličnog iskustva. Moja perspektiva je bila utemeljena na iskustvu bliskih ljudi koji su završili medresu. Smatram da je to što su završili medresu bilo značajno za njihovo formiranje i ono što su dalje kroz život pronosili.Šta bih drugo mogla poželjeti za svoju djecu od toga? – kazala je Hadžić.

Treba voditi računa i da se dijete treba pripremiti za medresu, ističe Hadžić, te savjetuje da roditelji ne insistiraju da se djeca upišu u medresu samo da bi ih u medresi “neko uredio”.

– Jer, do upisa u medresu, roditelji su trebali mnogo toga uraditi na odgoju. Naravno, prirode su različite. U periodu školovanja u medresi djeca se formiraju u ličnosti, stvaraju karaktere i osobine ličnosti koje će ih kasnije odrediti kao ljude u životu. Roditelj treba prihvatititi da će u tom procesu biti iskušenja. Ali, ne treba se razočarati u dijete, nego nastojati, ako se primijeti neka loša pojava, raditi sa školom i profesorima da se to promijeni. Ako su roditelji i djeca spremni na taj put, ja bih im srdačno preporučila medresu – poručila je Hadžić.

Alma sa Karađoz-begovom medresom druguje već godinama kroz različite segmente i projekte, a osim toga što njen sin pohađa tu školu, godinama je uz profesore Medrese i kroz projekat Radija BIR “Moja medresa”, kojim je učinjen značajan iskorak u prezentaciji rada svih naših medresa.

– Serijal “Moja medresa” je moja profesionalna i intimna dionica u radu koju brižljivo njegujem. Ovo je za mene prilika da se zahvalim timu sa kojim sarađujem u Karađoz-begovoj medresi, ali i našim drugim medresama. Generacije se smjenjuju, a mi nastojimo kroz ovaj projekat našoj javnosti pružiti priliku da se i na ovaj način upoznaju sa dometima naših medresa. Jednostavno, ne mogu zamisliti da nismo u prilici takvu raskoš talenata, postignuća i rada predstaviti – dodala je ona.

Pojasnila je da se kroz ovaj projekat u proteklom periodu tematizirana brojna pitanja iz perspektive mladih, te predstavljene brojne uspješno realizirane aktivnosti.Ocijenila je da je to važno i za djevojke i mladiće uključene u realizaciju ove emisije.

– Mi ne znamo kada će se neka vještina kojom smo ovladali ispoljiti kasnije u životu. Talenti i sklonosti za radio-novinarstvo su zaista primjetni kod naše djece. Naša je velika radost kada kroz realizaciju emisija primijetimo izuzetne vokalne i interpretativne mogućnosti. Ohrabrujemo sve da se uključe u rad novinarskih sekcija – poručila je Hadžić.

Na kraju je uputila i posebnu ramazansku poruku, naglašavajući potrebu da ramazanski uspjeh unaprijedimo, a loše i nedjelotvorno odbacimo, da dovimo za međusobnu ljubav, razumijevanje i pomaganje i da roditelji dove za svoju djecu, a djeca za roditelje svoje.

(Meadin Mrndžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related