Riješeno pitanje nabavke vakcina za COVID -19, ali ne i njihovo skladištenje i odlaganje medicinskog otpada

0
118

Vlada Federcije BiH, kako je najavio premijer Fadil Novalić, danas će uplatiti neophodna novčana sredstva za nabavku vakcina protiv korona virusa. Premijer Novalić potvrdio je kako je riječ o iznosu između 10 i 11 miliona KM.  

Nabavka vakcina, načini plaćanja i procedure vezane za nabavku u Bosni i Hercegovini su komplikovanije zbog nepostojanja državnog ministarstva zdravstva. Oblast zdravstva je na nivou entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska), odnosno deset kantona u Federaciji BiH.  

Zbog toga je dogovoreno da pregovore i kupovinu vakcina kooordinira državno Ministarstvo civilnih poslova koje je izašlo u javnost sa podatkom da je broj naručenih doza vakcina u iznosu od 1.232.000 dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH i da se odnosi samo na prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX). 

Javnost je “odahnula” saznavši da više nije upitna nabavka vakcina protiv koronavirusa za našu zemlju. Jer, panika je zavladala nakon što Vlada Federacije BiH nije uplatila svoj dio novca do 15. decembra, kao što su to učinili u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kazali su da je produžen rok za uplatu preostalog iznosa za nabavku vakcina protiv koronavirusa do 23. decembra ove godine. 

S obzirom da bi poslije Nove godine prve vakcine protiv korona-virusa mogle biti isporučene u našu zemlju, ostaje otvoreno pitanje njihovog skladištenja. Ono što je za sada sigurno jeste da se većina zdravstvenih ustanova u BiH ne može se pohvaliti frižiderima koji podržavaju izuzetno niske temperature.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za Preporod.info kazao je da sarajevski domovi zdravlja imaju samo frižidere u temperaturnom rasponu od plus dva do plus 8 stepeni, što je dovoljno za vakcine koje su predviđene za ovakve temperature. 

– Mi imamo friždere koji su adekvatni za vakcine koje inače ima naša higijensko epidemiološka služba u Domu zdravlja. To je uobičajeni hladni lanac. Za ove posebne uslove nemamo tehničkih kapaciteta – kazao nam je Šarkić.  

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da je Federalno ministarstvo zdravstva pripremilo program s kojim će konkurisati na međunarodne fondove da se dobije novi hladni lanac. 

– Transport vakcine do zemlje koja je kupila zadužen je proizvođač. BiH ima adekvatna skladišta i da s manjom transformacijom postojećih može imati potrebna skladišta i na Aerodromu Sarajevo – rekao je Čerkez. 

Građani s kojima smo razgovarali nisu iznenađeni, kako kažu, neozbiljnošću i neodgovornošću koju pokazuje vlast u BiH, tokom pandemije i procesa nabavke vakcina, te pitanja njihovog skladištenja. 

– U ovoj zemlji ništa nije urađeno na vrijeme. Sve dobijemo zadnji, ali gore od toga je što isporuke koje dolaze u BiH, bilo da se radi o hrani, odjeći, a evo sada i vakcinama, uvijek su lošijeg kvaliteta, to je roba druge ili treće kategorije. Nadam se da se neće igrati s našim životima i da će nabaviti najbolje vakcine – kazao je za Preporod.info Haris Kozlić.

Još jedno neriješeno pitanje je uništavanje, odlaganje i zbrinjavanje medicinskog otpada, (šprica, igala, tufera, maski, rukavica…). 

Prema preporukama američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDCmedicinskim otpadom vezanim za COVID-19 trebalo bi upravljati kao sa otpadom kategorije B (Biomedicinski i medicinski otpad koji zahtijeva poseban tretman), slijedeći metode zbrinjavanja koji se koriste za većinu drugih zaraznih medicinskih otpadnih materijala, uz dodatne mjere koje uključuju primjenu “dvostrukog pakiranja” otpada koji potiče od pacijenata za koje je potvrđeno da su zaraženi COVID-19. 

Pitanje upravljanja medicinskog otpada Federacije BiH riješeno je u Članu 10 Pravilnika, gdje se jasno navodi da ovaj otpad ne smije da se miješa sa ostalim otpadom. Veliki problem je što ne postoji firma ili ustanova gdje će se sav taj otpad zbrinuti ili na adekvatan način uništiti. Nisu rijetke scene da se u otpadu viđaju upotrebljene maske, rukavice, tuferi, što govori da ćemo na ulicama imati i šprice od vakcina protiv COVID-19, ukoliko ovo pitanje nadležni što prije ne riješe.

(A.N./Preporod.info)