Roditelji iz Liplja: Bosanski jezik je sve

Briga o maternjem jeziku način je dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, poruka je koju smo zabilježili u razgovoru s Muharemom Sinanovićem iz Liplja, u povodu Dana maternjeg jezika.

Naime, djeci koja pohađaju Područnu školu ”Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika, onemogućeno je izučavanje bosanskog jezika. U školske knjige je ove školske godine umjesto predmeta “Bosanski jezik” upisan “Jezik bošnjačkog naroda”. Uprkos presudama sudova u entitetu RS, ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, vrši se diskriminacija, kršenje prava djece i negiranje bosanskog jezika.

Roditelji djece iz Liplja već nekoliko godina, koliko traje ovaj problem, bode borbu za bosanski jezik.

– Mi vodimo borbu za bosanski jezik i nadamo se da se naša borba privodi kraju. Mi smo ranije pokrenuli tužbu protiv pojedinaca i institucija koji su kršili zakon, i taj proces već traje. Također, iz resornog entitetskog ministarstva smo dobili dokument u kome se navodi da imamo pravo izučavanja grupe nacionalnih predmeta, to jeste i bosanski jezik – naveo je.

Kako je poručio, nikada neće odustati od prava na bosanki jezik, te da je njihova borba za jezik, ujedno i borba za domovinu.

– Bosanski jezik je ime i prezime, ime majke, ime oca, ime države. Mi poručujemo, bosanski jezik je sve. Bosanski jezik je identitet, kroz brigu o bosanskom jeziku mi dokazujemo svijest o vlastitom identitetu. Bez bosanskog jezika nema smisla živjeti i mi nećemo živjeti bez bosanskog jezika – poručio je Muharem Sinanović.

(Preporod.info)