Roditelji iz Vrbanjaca: Umjesto čestitke za Dan državnosti – očekivana nepravda

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca prije više od tri godine pokrenuli su tužbu protiv škole i nadležnog ministarstva u Vladi RS-a, a zbog diskriminacije koja se provodi nad njihovom djecom u OŠ „Sveti Sava“ gdje se ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta  za bošnjačku djecu.

Tri puta je Osnovni sud u Kotor Varošu donosio presudu i tri puta Okružni sud u Banja Luci je odlučivao o žalbi na tu presudu. Nakon prve i druge presude Osnovnog suda Kotor Varoš u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obavezna uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali da su roditelji  navodno zakasnili sa tužbom, iako diskriminacija i dalje teče, Okružni sud odlučuje da promjeni postupajućeg sudiju koji je imao hrabrosti kazati da je utvrđena diskriminacija i na naš slučaj se postavlja drugi sudija koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti naše zahtjeve, a Okružni sud u Banja Luci to svojom jučerašnjom presudom i potvrditi,kao i sudske troškove koje moramo platiti u iznosu od oko 8000 KM..

Mi , roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca, ne možemo kazati da smo iznenađeni ovakvom presudom jer je ona u potpunosti očekivana i zadovoljenje pravde mi ovdje nismo ni očekivali. jer smo svijesni gdje živimo. Napominjemo takođe da je to isti sud koji je presudio da smo mi roditelji krivi što tražimo svoja prava i što se borimo protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu i da smo u obavezi platiti 250 KM kazne za to.

Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemoguć.

Poručujemo da od svoje borbe i svojih zahtjeva nećemo odustati i da ćemo zadovoljenje pravde tražiti na višim sudskim instancama, jer znamo da na sudovima RS-a nije moguće dobiti pravednu presudu, a u prilog tome govore i sve presude koje su donešene protiv tužitelja koji su na bilo koji način oštećeni os vlasti RS-a.

Pozivamo novinare i dajemo im u zadatak da probaju naći neku presudu koju je neki sud u RS-u donio, a da je bila protiv RS-a, a u korist bilo kojeg oštećenog lica, pa makar on bio i srpske nacionalnosti, naravno ukoliko to smiju uraditi, jer vidimo da odavde i novinari bježe iz bezbjedonosnih razloga.

25. novembar 2016. god.                                                     Roditelji bošnjačke djece