Roman ‘Kako je biti kameleon?’ autora Kerima Sefera u užem izboru za nagradu “25. novembar”

Date:

Roman Kako je biti kameleon?, autora Kerima Sefera, višegodišnjeg saradnika Radija BIR, našao se u užem izboru za nagradu „25. novembar”, koju je raspisao Magazin Stav.

Roman govori o mladiću Drewu Andersonu, mladom novinaru koji nastoji postati pisac. Priča je to o „zelenkastoj mladosti”, čiji je glavni predstavnik naivni portret protagoniste koji stoji nad svojim izborima, nesigurno vaga dobro i loše, a sve to bude zaokruženo lekcijom koja mu na kraju zaista pokaže put.

Stručni žiri, u čijem sastavu se nalaze istaknuti profesori, zajedno sa glavnim urednikom Magazina Filipom Murselom Begovićem, u uži izbor uvrstili su i djela Ispod sedam jedno Hasana Hasića, također saradnika Radija BIR, zatim Tariqnama Safera Grbića i Mrtvi psi Ahmeda Kurte.

Konkurs za književnu nagradu „25. novembar” za najbolje neobjavljeno djelo mladih autora bio je otvoren do 15. februara, a stručni žiri, kojim u kategoriji „Mladi pisci” predsjedava publicista, književni kritičar i novinar Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH.

– Ako krenemo od pretpostavke da je svaki čovjek predodređen da bude nešto, da igra određenu ulogu i zauzme neko mjesto pod nebeskim svodom, onda ću kazati kako je pisanje moj poziv koji, kako godine odmiču, postaje neodgodiv i, čini mi se, obligatoran. Bilo bi najprije nepravedno prema samom sebi da od toga odustanem jer je to možda jedini ispravan način kako da izrazim ono što jesam i što želim biti: Donosilac novih priča koje trebaju težiti inovativnošću i genijalnošću koja se u riječima vidi tek onda kada one oforme cjelinu, tekst – kazao je Kerim za Preporod.info.

Kerim Sefer je završio Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, trenutno je na Studiju komunikologije na Fakultetu političkih nauka i namjerava nastaviti školovanje na drugom ciklusu studija.

Piše od djetinjstva i već u srednjoj školi objavljuje prvi naučnofantastični roman „Prokletstvo mira”. Bavi se i filmom, tako  da je tokom školovanja u Medresi bio autor kratkog filma „Tragedija riječi” a kasnije i koautor na filmu „Srce”. Osim toga, bio je i član mladog žirija na tri regionalna filmska festivala u Prizrenu, Pančevu i Sarajevu.

Zbirka pjesama Ispod sedam jedno Hasana Hasića, apsolvent na Master programu islamskih studija na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i odnedavno također saradnika Radija BIR, spjevana u slobodnom stihu i nastala tokom njegovog studija, predstavlja autorova očitovanja spram društva, mjesta i vremena.

Tariqnama Safera Grbića, magistra filozofije i književnika je projekat koji je nastao kao rezultat gostujućeg predavanja u velikom atriju Fakulteta islamskih nauka 2017. godine, gdje se govorilo, kako kaže autor, o distinkciji između pjesničkog rađanja, življenja i umiranja, dok je zbirka pjesama Mrtvi psi Ahmeda Kurte, prema autorovim riječima, neka vrsta bezuspješnog juriša na sunovrat ljudskih vrijednosti, idolatriju materije i svijeta u kojem se identitet prostituira od trenda do trenda, a patriotizam smatra za malograđanštinu.

Ovaj konkurs prilika je za mlade autore da pokažu svoja spisateljska umijeća te dobiju stručnu ocjenu svog rada. Sedmični magazin Stav, upotpunjavanjem nagradnog fonda za književnost, simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related