Rouhani: Iran će žestoko odgovoriti ako se SAD bude ponašao nasilnički

Date:

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) neuspješne u vraćanju sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) protiv Irana te upozorio da će Iran žestoko odgovoriti ako se SAD bude ponašao nasilnički.

Rouhani je govorio na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, a tom prilikom je prokomentarisao odluku SAD-a o vraćanju sankcija njegovoj zemlji.

Navodeći da su Sjedinjene Države u posljednjih mjesec dana tri puta doživljele neuspjeh protiv Irana u Vijeću sigurnosti koje smatraju centrom svoje moći, Rouhani je poručio:

-Kao predsjednik Irana poručujem: SAD će od nas definitivno dobiti žestok odgovor ako se bude ponašao nasilnički i provodio rezolucije Vijeća sigurnosti u praksi- SAD tvrdi da su se odluke vratile, ali niko se s tim ne slaže.

Kazao je da su Sjedinjene Države poražene u svim procesima i da su dobile negativan odgovor međunarodne zajednice, kao ni da uz SAD nisu stali ni njegovi tradicionalni saveznici.

-Dvije i po godine SAD pokušava stvoriti međunarodnu koaliciju protiv Irana i ponovno provesti sankcije Vijeća sigurnosti UN-a, ali bez uspjeha. Od dana kada je napustio nuklearni sporazum, mislio je da će uskoro privući EU na svoju stranu i dati izgovor za vraćanje sankcija. Isprovocirao je Iran zbog toga, ali to se nije dogodilo- rekao je Rouhani.

Naglasio je kako je današnji dan historijski i nezaboravan dan za diplomatsku historiju Irana, te dodao:

-Maksimalni pritisak SAD-a na Iran pretvorio se u maksimalnu samoću SAD-a na političkom i pravnom polju. Protiv Irana postoji samo jedan način, a to je poštivanje zakona iranskog naroda. Oni koji se žele nositi nasilnički protiv Irana neće uspjeti, a SAD je danas sigurno poražen-.

Napominjući da je SAD zakazao u svojim naporima da spriječi prodaju oružja Iranu, Rouhani je zahvalio Rusiji, Kini, zemljama EU i 13 članica Vijeća sigurnosti UN-a na podršci njegovoj zemlji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas da je SAD odlučio reaktivirali sankcije koje je VSUN poništio i da će primijeniti sve sankcije u rezolucijama Vijeća sigurnosti 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 i 1929. Prema riječima Pompea, Iran ne ispunjava obaveze u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) te istakao kako su “ovakvi ustupci jačali režime kroz historiju”.

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

Iran je u julu 2019. saopćio da se neće pridržavati određenih stavki iz sporazuma, da bi 5. januara 2020. vlasti saopćile kako se zemlja neće pridržavati nikakvih ograničenja kada je u pitanju obogaćivanje urana, skladištenje obogaćenog urana te istraživanje i razvoj nuklearnog programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iranske vlasti su ranije izrazile spremnost povratku sporazumu u slučaju ukidanja sankcija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related