Rouhani: Smanjen broj crvenih zona sa 160 na 64

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio da su dvonedjeljne mjere uvedene protiv širenja koronavirusa spriječile suočavanje s većim problemima.

Rouhani je kazao da su zahvaljujući mjerama smanjili dnevni broj preminulih sa 500 na 300 te je dodao da su mjere već urodile plodom.

Istakao je da će i u predstojećem periodu poduzimati potrebne mjere kako bi spriječili širenje zaraze u Iranu.

Govoreći o važnosti pridržavanja mjera, kao što su nošenje maske i socijalna distanca, Rouhani je rekao da bi ponovno sastajanje i druženje građana povećalo broj zaraženih u toj zemlji.

– Tužno je to što neke zaražene osobe nastavljaju putovati vozom ili avionom ne obraćajući pažnju na to da bi mogli zaraziti nekog. Takve osobe moraju biti kažnjene – kazao je Rouhani, prenosi Anadolija.

Rekao je da je dnevni broj testiranih porastao na gotovo 100.000 što u velikoj mjeri pomaže otkrivanju zaraze na vrijeme i sprečavanju daljeg širenja.

– Zahvaljujući građanima koji se pridržavaju mjera uspjeli smo broj crvenih zona smanjiti sa 160 na 64. Mjere će biti smanjene tamo gdje se građani pridržavaju, a u gradovima gdje se ne poštuju mjere bit će uvedene nove – zaključio je Rouhani.

(Preporod.info)