RTRS nastavlja širiti mržnju prema Bošnjacima

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 9. avgusta 2018. godine, povodom najnovijih medijskih nasrtaja na Bošnjake i širenja mržnje prema ovom narodu u izvještajima RTRS-a, uputio otvoreno pismo trenutnom rukovodstvu i uredništvu ove televizije. 

„Najnoviji izvještaji RTRS-a o otvorenju hair – česme u Fazlagića Kuli kod Gacka, kojeg u najavi i prilogu nazivaju „skandaloznim skupom“ i „kontroverznim događajem“, te uz niz drugih proizvoljnih i netačnih konstatacija koje su plod neznanja i nepoznavanja običaja i bogate tradicije Bošnjaka muslimana, jasno pokazuje nastavak širenja mržnje prema Bošnjacima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. 

O izvještajima, koji obiluju hroničnim nedostatkom profesionalizma, ignorisanjem mišljenja druge strane, u kojima novinari ili urednici iznose svoje tvrdnje i zaključke bez čvrstih argumenata, suvišno je i govoriti. 

Ovdje želim da ukažem na pojavu u kojoj se „javni servis“ obračunava sa građanima, što već ostavlja i što će ostavljati velike posljedice na terenu. Moja dužnost, kao predstavnika oko 200.000 Bošnjaka u bh. entitetu RS, jeste da na vrijeme upozorim na ovakve jednostrane i tendenciozne izvještaje, koji radikaliziraju situaciju, te kvare međuljudske odnose. Fazlagića Kula je samo jedan od primjera medijskog iživljavanja ove televizije. Svjedoci smo da su, godinama unazad, u informativnim emisijama ove televizije, Bošnjaci uglavnom predstavljani kao prijetnja, da su povezivani sa raznim negativnim pojavama, te da su rijetko kada u pozitivnom kontekstu bili dio programa ovog „javnog servisa građana“. Iako finansiraju rad ove televizije, koja bi trebala raditi u interesu svih građana, Bošnjaci su skoro potpuno isključeni iz svih programa ovog medija, njihovi interesi i potrebe se ignorišu, a naselja i sredine gdje su većinsko stanovništvo, skoro uvijek zaobilaze. Na rukovodećim mjestima u ovoj televiziji je nemoguće vidjeti Bošnjaka, a upitno je da li uopšte ijedan Bošnjak radi na RTRS-u.

U programskim sadržajima nemoguće je vidjeti uspješnog povratnika, uspješnog bošnjačkog privrednika ili sportistu, a skoro nikada, u ovom mediju se ne tretiraju najvažnije bošnjačke kulturno – umjetničke ili sportske manifestacije. Ovakvo stanje je  nastalo zbog činjenice da o programskim sadržajima ne odlučuju novinarski standardi i etika, nego ideologija i trenutno politika jedne stranke. Ovakav odnos je poraz za novinarstvo, za profesionalizam, ali i za ljudskost i civilizaciju. Jer, ovakvo potpuno ignorisanje bošnjačke djece, konstantno huškanje i potpirivanje mržnje, širenje straha, unošenje razdora, negiranje genocida i historijskih činjenica, negiranje jezika i identiteta Bošnjaka kroz televizijske priloge, je gaženje svih mogućih novinarskih principa, a sve u službi jedne prolazne politike. Vjerovatno, ovakav odnos jednog medija prema jednom narodu, nije zabilježen u Evropi posljednjih 70 godina. Da živimo u normalnom društvu, zasnovanom na pravdi i poštivanju civilizacijskih normi, ova televizija bi bila vjetar u leđa Bošnjacima u Fazlagića Kuli i drugim mjestima, te bi svojim izvještajima pomagali povratnicima da riješe svoje probleme. Ovako, huškanjem i tendencionzim izvještavanjem, ovaj medij samo dodatno otežava život povratnika, koji su uglavnom protjerani etničkim čišćenjem i genocidom, te se vratili na porušena imanja. 

Svjestan sam da ovo pismo neće puno utjecati na rad ove televizije, te da ću ja, kao i mnogo puta do sada, biti predstavljen u negativnom kontekstu, te vjerovatno osuđen zbog toga što vršim pritisak i slično.  Ali, moja je dužnost da upozorim na moguće štetne posljedice ovakvih izvještavanja. Jer, svi oni koji učestvuju u stvaranju ovakvih izvještaja na RTRS-u, moraju biti svjesni da su podstrekači i dijelom saučesnici u svakom budućem eventualnom napadu na hair – česmu, džamiju, povratnike ili na imovinu povratnika. 

Nisu Bošnjaci jedini koji su meta negativnih izvještaja ove televizije. Meta su svi oni koji se ne slažu sa politikom vladajuće stranke u ovom entitetu, koja je RTRS pretvorila u privatni servis. Meta su svi oni koji drugačije misle, oni koji govore o krucijalnim problemima, o lošoj ekonomiji, o nezaposlenosti, o odlasku mladih, a i svi oni koji traže pravdu. 

Građani u posljednje vrijeme sve jasnije i glasnije govore šta misle o ovoj televiziji, struka je već davno rekla svoje, a ostalo je na rukovodstvu i uredništvu koji trebaju dati odgovore. Također, pozivam da se, kao nadležno tijelo, o ovom slučaju očituje i Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), te da poduzme mjere i sankcije zbog širenja mržnje, netrpeljivosti i nepovjerenja od strane ovog javnog servisa“navodi se u otvorenom pismu potpredsjednika Salkića. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS