Rukometaši BiH u duelu sa Estonijom traže put za plasman na EP

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 6. i 10. januara očekuju dvije veoma važne utakmice grupe 2 kvalifikacija za Evropskog prvenstvo 2022. godine protiv Estonije.

Tradicija duela protiv bh. rukometaša protiv Estonije govori da, iako se radi se o reprezentaciji koja nikada nije zaigrala na velikom takmičenju, kroz istoriju kvalifikacionih utakmica s BiH bila je uglavnom veoma neugodan rival.

BiH i Estonija do sada su odigrali deset zvaničnih utakmica u kvalifikacijama za svjetska i evropska prvenstva. Bh. tim je nešto uspješniji s pet pobjeda, dok su Estonci upisali tri, a dva duela su završila bez pobjednika. Gol razlika 262:248 je na strani BiH.

Pred bh. rukometašima je novi izazov; drugi uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo. Na tom putu prepreka im je Estonija protiv koje moraju upisati dvije pobjede, kako bi se s ta četiri boda sa Austrijom upustili u borbu za drugo mjesto u grupi 2.

Plasman na EURO može donijeti i treća pozicija, ali u slučaju da BiH bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u osam kvalifkacionih grupa.

Rukometni reprezentativci okupljeni su u utorak na Ilidži, gdje će trenirati do polaska za Estoniju 3. januara.

(Preporod.info)