Rusija planira masovnu vakcinaciju protiv korona virusa od oktobra

Date:

Rusija se priprema da započne kampanju masovnog vakcinisanja protiv korona virusa u oktobru, saopštio je u subotu ministar zdravstva Mihail Muraško, javila je novinska agencija RIA.

– Klinička ispitivanja vakcine su završena i sada se pripremaju dokumenti za postupak registracije – kazao je Murashko novinarima.

Dodao je da su ljekari i prosvjetni radnici prvi koji će biti vakcinisani vakcinom protiv korona virusa koju je razvio ruski Istraživački institut Gamaleya.

Izvor je kazao Reutersu u ovoj sedmici da će prva ruska potencijalna vakcina protiv COVID-19 koju je razvio državni istraživački fo/zavod, dobiti odobrenje regulatornih agencija u augustu i bit će propisana zdravstvenim radnicima uskoro nakon toga.

Da bi ova vakcina bila u široj upotrebi, potrebno je da prethodno bude testirana na ljudima u tri faze.

U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, na manjem broju zdravih dobrovoljaca ispituje da li je vakcina sigurna i prate se moguće nuspojave.

U drugoj fazi, efikasnost vakcine čija je pouzdanost već potvrđena testira se na više od 100 osoba.

U trećoj i posljednjoj fazi isti se postupak ponavlja s nekoliko hiljada osoba. Cijeli proces može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 28. jula, 25 kandidata za cjepivo protiv COVID-19 nalazi se u fazi pretkliničkog razvoja, a 139 kandidata za cjepivo u fazi je kliničkog ispitivanja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related