Rusija poziva SAD da ukine sankcije Iranu koji se bori protiv koronavirusa

Date:

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak osudilo američke sankcije protiv Irana koji se bori protiv smrtonosnog koronavirusa.

Sankcije stvaraju snažnu prepreku za Iran koji je teško pogođen pandemijom virusa poznatog kao COVID-19, navodi se u saopćenju ministarstva.

– Ilegalne jednostrane američke sankcije, uvedene u maju 2018. u sklopu kampanje ‘maksimalnog pritiska’, snažna su prepreka učinkovitoj borbi protiv zaraze – navodi se u saopćenju ministarstva.

Također, ministarstvo ističe da su glavni razlog velikog broja žrtava koronavirusa u Iranu američke sankcije zbog kojih je Iran ograničen da obezbjedi medicinske i hitne potrepština protiv pandemije.

– Maksimalni pritisak SAD-a rezultirao je time da milioni iranskih građana ne mogu biti opskrbljeni lijekovima. Američka nehumana politika izazvala je tešku humanitarnu krizu u Iranu – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je zatražilo od Sjedinjenih Država da ukinu restriktivne mjere “koje pogađaju ljudska prava u Iranu”.

– Globalna pandemija nije vrijeme za rješavanje geopolitičkih sporova, posebno onih koji nemaju osnova, izmišljenih od Washingtona u svrhu zadovoljavanja vlastitih ambicija – navodi ministarstvo, prenosi IRNA.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related