S 5.690 oboljelih Srbija u najdužem policijskom satu dosad

Date:

Srbija je u petak popodne ušla u najduži policijski sat od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, uz apsolutnu zabranu kretanja od 17 sati do utorka u pet ujutro, a te mjere prati i službena zabrana svih vjerskih okupljanja za blagdane Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Prema službenim podacima Kriznog štaba, do petka u 15 sati, na početku sedme sedmice epidemije, u Srbiji je potvrđeno još 372 novozaraženih te je ukupno 5.690 oboljelih, a umrlo je još sedmero pacijenata, dosad ukupno 110.

Po današnjim podacima, od 5.690 zaraženih hospitalizirano je 3.765 osoba, od kojih je 122 na respiratorima. Testirano je ukupno 32.566 osoba, a među zaraženima je i 616 zdravstvenih radnika. Postotak smrtnosti u odnosu na broj oboljelih je u padu i u petak je bilo službeno 1,93 posto.

Najteža epidemiološka situacija i dalje je na jugu Srbije, ali ljekari tvrde da je “pod kontrolom”.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je da se u ovoj fazi pandemije ne može raditi realna usporedba Srbije sa zemljama u regiji jer se koriste različite metodologije testiranja. “Može se porediti samo broj umrlih na 100.000 stanovnika, sve ostalo se neprekidno mijenja”, rekao je Kon na virtuelnoj konferenciji za štampu.

Odlukom Kriznog štaba na konferencijama za štampu od prošle sedmice ne učestvuju novinari, koji pitanja postavljaju elektronskom poštom, za što nema razumijevanja u evropskim tijelima koja upozoravaju na narušavanje slobode medija i principa demokratije, što su i primjedbe upućene vlastima zbog drastičnih mjera ograničavanja kretanja.

Član Kriznog štaba dr. Predrag Kon je u izjavi beogradskim medijima ranije danas ocijenio kao “veoma pozitivnu” molbu patrijarha Irineja vjernicima da se u vrijeme uskrsnih praznika pridržavaju mjera propisanih u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, prenosi FENA.

Kon je naglasio da je “jako važno” što je poglavar SPC podržao stavove stručnog tima i neophodnost socijalnog distanciranja.

Istovremeno, srbijanski mediji javljaju da svećenstvo nije dosljedno u poštovanju preporuka duhovnog vođe SPC-a i propisanih mjera države u suzbijanju korona virusa. Tako je portal niškevesti.rs objavio da se tokom liturgije u crkvi Svetog Pantelejmona u Nišu okupio veliki broj vjernika, među njima i djece, te starijih, a da o poštovanju preporučenih mjera zbog korona virusa “nema ni govora”.

Pričešće - S 5.690 oboljelih Srbija u najdužem policijskom satu dosad
Pričešće

U Srbiji već duže od sedam dana traju rasprave treba li ili ne vjernicima biti dopušteno da, uprkos policijskom satu, učestvuju u uskrsnim proslavama i liturgijama, u povodu Uskrsa, koji se po julijanskom kalendaru slavi 19. aprila.

Zajedničkim saopštenjem od 15. aprila patrijarh SPC Irinej i predsjednik Aleksandar Vučić otklonili su nedoumice, naglasivši potrebu da se vjernici suzdrže i poštuju mjere propisane po preporuci epidemioloških stručnjaka.

“Preporučujem našem narodu da prihvati ono što kažu ljudi od struke, koji poznaju problem koji nas je snašao. Da se tih uputa pridržava. Lijepo je doći na velike blagdane u crkvu, ali ovo je izniman trenutak u našemu životu. Možemo se mi Bogu moliti i u svome domu, u toj domaćoj crkvi”, poručio je poglavar SPC-a.

Predsjednik Vučić poručio je ranije da će “podržati ljekare i život” ali da vlasti nemaju namjeru hapsiti vladike i svećenstvo.

“Uzdam se u patrijarha, molit ću ga da razumije ono što tražimo. Ako naše molbe ne urode plodom, obavijestit ćemo koja je odluka donesena”, poručio je Vučić.

Od proglašenja vanrednog stanja i uvođenja policijskog sata od 17 do pet radnim danima, a od 17 petkom do 5 ujutro ponedjeljkom, dosad je kažnjeno najmanje 2.600 osoba, a izrečene su novčane kazne u iznosu većem od 1,1 milion eura.

Preporod.info/ FENA

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related