S puta po Sandžaku – Sandžaklije spremno dočekale ramazan (2)

Belma će u ramazanu useliti u novu kuću

U jednom od prigradskih naselja Prijepolja privode se kraju radovi na novoj kući samohrane majke Belme Čuturić koju uz pomoć dobrih ljudi gradi Hajrat. Planirano je da se porodica Čuturić useli tokom tekućeg mjeseca ramazana. Belma je ovim povodom kazala: „Majka sam troje djece: sinova Vildana i Kadira i kćerke Selme od 14, 13 i 10 godina. Kuća mi se gradi zahvaljujući Hajratu i Mirsadu Bećiroviću. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo. Hvala Bogu što sada imam kuću. Prije sam živjela u stanu pod kiriju. Živjela sam samo od dječijeg dopalatka i to što smo se hranili u kuhinji. Bez toga ne bismo opstali. Evo počela sam i nešto raditi. Nadam se i skorom useljenju u kuću, te očekujem da do Bajrama konačno budemo u svome.“

I njen sin Kadir dodaje zahvaljujući se Hajratu i donatorima, a na naš upit kakav je učenik kaže: „Odličan sam učenik četvrtog razreda O.Š. „Vladimir Perić Valter“. Bio sam ovdje na takmičenju iz matematika i osvojio drugo mjesto. Nadam se da ću slijedeće godine ići na državno takmičenje. Inače, i moj brat i sestra su dobri u matematici“.

Naselje Lug dobilo „Hanefy“ džamiju

U Novom Pazaru je 26. maja 2017. godine uoči džume namaza i uoči početka mubarek mjeseca ramazana u naselju Lug svečano otvorena novoizgrađena džamija koju je uvakufila porodica Sokolović, dajući ovaj objekat u vlasništvo Islamske zajednice i korištenje svih džematlija. Svečanost je otvorio selamima i riječima dobrodošlice Asmir ef. Crnovršanin, glavni imam Medžlisa IZ Novi Pazar, informirajući da je kamen temeljac nove džamije postavljen 8. 04. 2015. godine, da bi se prisutnima obratio Muamer Zukorlić, narodni poslenik i predsjednik za obrazovanje u Vladi Srbije. On je u svom govoru, najprije, potencirao potrebu odlučnosti na putu vjere i dobra, te istakao da je naselje Lug „ nikad više neće biti kao prije, jer je sada odabrano parče zemlje, određeno višim vrijednostima pokornosti Stvoritelju, gdje ćemo u džamiju ulaziti slabašni, a izlaziti snažni i odlučni da budemo pravi ljudi, dobri prijatelji i komšije, te članovi porodice“. Podsjetivši na težak put kroz koji je prošla Islamska zajednica i Bošnjaci u Sandžaku, Zukorlić se osvrnuo na događaj rušenja džamije u Beogradu. „Nažalost kada je danas Novi Pazar počašćen ovom džamijom suočili smo se sa slikom srušene džamije u Zemunu, Beogradu. To se nije smjelo desiti. To nije dobro i za muslimane Beograda i za muslimane u Srbiji, i za sve građane u Srbiji, i za državu Srbiju. Osudivši taj čin, on je kazao da muslimani Beograda ne bi gradili da su mogli dobiti dozvolu“, rekao je on. Pitajući se zašto nemaju dozvolu?, Zukorlić je akcentirao: „To je pitanje sa kojime će se morati suočiti rukovodstvo ove države. I zato pozivam predvodnike ove države da konačno stavi tačku na ovakve pojave“ dodajući: Ovaj događaj ne upućuje na dobro. Konačno se Islamskoj zajednici mora dati status koji joj pripada. Muslimani Beograda putem svoje legalne zajednice moraju imati priliku da ostvare svoja prava. A, onaj koji misli da je dobro za srpski narod da bilo kada i u kojim okolnostima sruši džamiju on je otvoreni neprijatelj Srbije i srpskog naroda. Treba li da postavim pitanje ima li koja crkva koja je sagrađena bez dozvole. Tu smo svi pred zakonom jednaki. Jer, vjerski objekti nisu samo objekti. To su simboli, a u simbole se nikada ne smije dirati. Mi nikada ne smijemo biti na strani nečega što je nepravedno. Ja vjerujem da će ubrzo odgovorni shvatiti da su napravili grešku i da su ovo posljedice nekog ranijeg režima“.

U svom obraćanju muftija dr. Mevlud Dudić, predsjednik Mešihata IZ Srbije ukazao je da je otvorenje džamije poseban trenutak za mještane koji su počašćeni što će se u ovoj džamiji smještenoj na obali rijeke Raške „nove generacije napajati znanjem sa čistog izvora“. On je vjernicima saopćio i radosnu vijest da se jedan džemat vratio pod krov islamske zajednice u Srbiji, te pozvao ostale odmetnute džemate da se vrate poručivši im da su svima vrata Mešihata otvorena.

Nakon dove koju je proučio šejh Muhamed Matrudi, musafir iz Saudijske Arabije, te otkrivanja ploče uz tekbire otvorena je džamija koja će nositi ime „Hanefy“. Hutbom koju je održao muftija Mevlud ef. Dudić i klanjanjem džume namaza koju je predvodio muftija hafiz Abdurahman ef. Kujović okončana je ova svečanost i džamija time stavljena u funkciju.

Muftija dr. Mevlud Dudić o ramazanskim aktivnostima

O ramazanskim aktivnostima na području Mešihata IZ u Srbiji razgovarali smo sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud -ef. Dudićem. On je između ostaloga kazao: „Mi u potpunosti spremno dočekujemo mjesec ramazan. Kao ozbiljna zajednica mi smo prethodno održali tematske sjednice Mešihata na kojima smo tretirali pripreme za mjesec ramazan. Pored članova Mešihata bili su prisutni predsjednici medžlisa i glavni imami. Slijedom toga održali smo predramazansko savjetovanje gdje su bili svi uposlenici, negdje oko 300 imama, profesora i ostalih uposlenika Islamske zajednice, a na sastanku je podneseno i šest referata. Također smo na toj sjednici Mešihata donijeli odluku da održimo i lokalne sjednice za pripreme za ramazan gdje smo tretirali određene lokalne aktivnosti. Moram reći da ove godine ulazimo i malo pojačani, jer pored naših deset hafiza koje imamo i koji će klanjati teravije sa hatmom imaćemo i hafiza iz Kraljevine Saudijske Arabije koji će tu provesti čitav ramazan, kao i dvojicu hafiza iz Turske. Što se tiče zijareta iskorist ćemo priliku da obiđemo što više naših džemata, da dođemo do naših džematlija i naših institucija. Želja nam je da ove godine pojačani ibadet bude kroz učenje Kur’ana. Zato će u svim medžlisima ove godine po jednu noć naši hafizi provesti da klanjaju po jednu teraviju sa džuzom Kur’ana. Na kraju ramazana zaklopiće se hatmom teravija. I, ove godine ćemo imati noćni namaz na otvorenom u tri grada: Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Nadam se da će i u drugim mjestima shodno njihovim mogućnostima biti prilike da i oni to organiziraju. Također smo odlučili da kao i prethodnih godina pomognemo najugroženijim kroz iftare, a ove godine u odnosu na prethodne fokusirat ćemo se na najsiromašnije na području beogradsko-novosadskog muftijstva. Do sada smo obezbijedili sredstva za 2000 iftara i to na području Loznice, Beograda, Subotice, Krnjače, Makiša, Novog Sada, Velikog Rita, Adice, Beočina. Također ćemo oko 1000 iftara podijeliti izbjeglicama iz Sirije. I svakako 1000 iftara smo uspjeli obezbijediti za 1000 najsiromašnijih muslimanima čitave Islamske zajednice. Treba reći da će biti priređeni i iftari kroz vakufske kuhinje.“

U Novom Pazaru teravija na 54 mjesta

Od Asmira ef. Crnovršanina, glavnog imama Medžlisa IZ Novi Pazar, dobili smo informaciju o ramazanskim aktivnostima u gradu Novom Pazaru:

„Za ramazan 2017.g. u prioritetu su prvo pet dnevnih namaza, teravih namaz, noćni namaz, džuma namaz, podučavanje djece vjerskoj pouci. To su i uobičajene aktivnosti. Imamo tu mukabele u gradskim džamijama. Preporuka je Mešihata da sve džamije daju što viši akcenat na učenje Kur’ana, odnosno hatme. Teravija se obavlja na 54 mjesta. Inače, Novi Pazar uglavnom ima gradske džemate. Tek je šest džamija na selima.“

U Rožaju akcenat na ramazanskom mektebu

Na trenutak smo svratili i u Rožaje. Tamo smo sreli Rejhana ef. Hota, glavnog imama, i Ernada ef. Ramovića, predsjednika Odbora IZ Rožaje. Naši su sagovornici rekli da u Rožajama ovaj ramazan kao i svaki prošli dočekuju spremno. Teravih namaz klanja se u svim džamijama i tamo gdje bude iskazana potreba. U gradu je 6, a na selima je 21 džamija. Rejhane ef. Hot kaže: „Svakako, zajedno sa teravih namazom tu je ramazanski mekteb na koji ove godine stavljamo akcenat. Imamo tri hafiza koji će učiti mukabelu u centralnoj džamiji, uči se samo na jednom mjestu, poslije podne namaza. Dvojica spomenutih hafiza su iz Turske, a jedan je iz Rožaja. Imamo teravih namaz sa hatmom u staroj Kočanskoj džamiji. Imamo i intezivne kurseve za muškarce i žene kao i redovna sedmična predavanja. Već treću godinu zaredom imamo lijepu tradiciju koju smo nakon toliko godina obnovili, a to je da ramazanskim topom označavamo kraj posta. On se nalazi na jednom brdu koji se i zove Top. Sve su džamije centralizirane i svaki imam prima platu iz Odbora IZ Rožaje. Imamo 15 zajedničkih iftara i jedan veliki iftar sa opštinom Bajrampaša kada na trgu bude prisutno više od 3.000 zvanica. Tokom ramazan dijelimo pakete i već smo podijelili njih 360 . Uglavnom, ovdje glavni izvori finansiranja dolaze iz inostranstva. Oni koji su otišli vani tako izdržavaju svoje roditelje, braću i sestre. U meketebu se ne osjeća njihov odlazak, jer ostaju mahom porodice sa djecom. U Rožajama imamo žensku medresu iz koje je izašla već treća generacija.“

U Pljevljima funkcioniraju četiri džamije

Prvu ovoramazansku teraviju klanjali smo u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima. Imamsku dužnost obavlja Samir ef. Kadribašić koji, ujedno, obnaša i dužnost glavnog imama Odbora IZ Pljevlja. Poslije namaza imam Kadribašić nam je u kratkim crtama predstavio aktivnosti Odbora: „U Pljevljima funkcioniraju četiri džamije. Sve one su aktivne -Husein-pašina, Rizvan-čauševa. Hadži -Zikrijina i Hadži Alijina džamija. U svima njima se uče posebne mukabele, klanja se pet dnevnih namaza, dok se džuma namaz klanja u Husein-pašinoj i Rizvan- čauševoj džamiji kao i bajram namazi. Imamo uposlena četiri imama, pored mene tu su još Erol ef. Kolić, Ferid ef. Osmanagić i Mehmed ef. Durgut, dok su muezzini: Jakub Durgut, Denijal Keljić, Damir Kadribašić i Eldin Cibuljin. Naredne godine bit će teravija i u Bukovici gdje je džamija u završnoj fazi izgradnje i odmah po Bajramu bit će njeno otvorenje. Inače, u Pljevljima živi oko 5.000 muslimana i vjerski život se odvija u skladu sa mogućnostima.

7 sandzak2

U mektebu imamo 50 polaznika u dvije džamije sa kojima rade dvije muallime, kao i dvadesetak polaznika škole Kur’ana.

Poslije klanjanja teravih namaza u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima družili smo se sa domaćinima u restoranu Jasmina Ajanovića, a dio s tog druženja prenijet ćemo , ako Bog da, u narednom broju Preporoda.

Prvi ovoramazanski sehur pripremilo nam je osoblje hotela Gold gdje smo konačili.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”