Sa dodjele Goetheove nagrade: Karahasan se bavi onim što svijet zaokuplja stotinama godina

Date:

U prostorijama historijske crkve „Paulskirche“ u Frankfurtu sinoć je dodijeljena Goetheova nagrada za 2020. godinu poznatom bh. književniku Dževadu Karahasanu. 

Ova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, 28. augusta, osobi koja se kroz svoj rad dokazala kao dostojna časti posvećene sjećanju na Goethea.

Gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann osvrnuo se u uvodnom govoru na važnost bavljenja temama koje povezuju istok i zapad, a koje su česte u djelu Dževada Karahasana.

– On je najprikladniji pisac kojem pripada sa pravom ova nagrada. Karahasan se bavi onim što svijet zaokuplja već stotinama godina, a to je spona između Istoka i Zapada. To je centralno mjesto u njegovim djelima i ja sam jako zahvalan na tome. Meni se čini da Vam je Goethe bio uzor i Vi ste doprinijeli da se on opet i ponovno čita u jugoistočnoj Evropi, a time ste i Frankfurt približili jugoistočnoj Evropi – istakao je Feldmann.

karahasan-goethepreis-102__t-1598640069413_v-16to9-850x540.jpg - Sa dodjele Goetheove nagrade: Karahasan se bavi onim što svijet zaokuplja stotinama godina
Foto: biserje.ba

Tokom trajanja svečanosti, nekoliko rečenica o ovogodišnjoj nagradi kazao je njemački pisac Ingo Schulze, koji je iskoristio priliku da ukaže na sličnosti između Goethea i Karahasana.

–  I Goethe je 1821. godine bio poslan u rat u Francusku i pisao o grozničavom pucanju topova, a i Karahasan je u svojim djelima pisao o bombardovanju Sarajeva, gdje se pominju i topovi i bombardovanje. Imali su sličnu sudbinu. I jedan i drugi su bili u ratu, a nisu željeli to. I jedan i drugi su u svojim dijelima za motiv imali granice – pojasnio je.

Dževad Karahasan je, prilikom svog obraćanja ukazao na značaj književnosti kao umjetnosti koja doprinosi mirenju čitaoca sa vlastitom individualnošću, naglasivši Goetheov doprinos njegovom procesu prihvatanja sebe.

– Ja sam svu svoju emocionalnu naobrazbu stekao iz knjiga. Ni roditelji ni škola me tome nisu naučili, već su me naučili da budem specijalista. A život ne voli specijaliste, život voli emotivce. Učio sam od najboljih, učio sam od Goethea i jako je bitno da prepoznamo svoju individualnost. Upoznati sebe je jako važno. Hvala književnosti što me je odgojila – kazao je nagrađeni pisac.

Podsjećamo, u obrazloženju o izboru ovogodišnjeg dobitnika Goetheove nagrade stoji kako je Karahasan autor čiji romani, priče, drame, eseji, ali i teorijski radovi posreduju između Istoka i Zapada, islama i kršćanstva.

Njegovo djelo je, slobodno možemo kazati, značajan doprinos međusobnom razumijevanju i uspostavljanju dijaloga između različitih pojedinaca, ali i kolektiva.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related