Sa Starog mosta 25 Mostaraca krenulo na marš mira Žepa-Srebrenica-Potočari

0
21

U ranim jutarnjim satima sa Starog mosta u Mostaru prema Žepi i Srebrenici krenulo je 25 članova Sportskog udruženja Mahala.

Oni će, prema instrukcijama organizatora obilježavanja 25 godišnjice genocida u Srebrenici, pješačiti iz Žepe, najprije 52 kilometra do Leljen dola, odakle će nastaviti put za Potočare.

Pred polazak posjetili su Mostarske šehitluke, spomen-obilježje ubijenim civilima na Uborku i Sutini, stadion Veleža, Memorijalni centar u Drežnici i Konjicu, gdje su odali počast šehidima, poginulim borcima Armije RBiH i nedužno ubijenim civilima.

Članovi Udruženja Mahala već tri godine samostalno učestvuju u Maršu mira.

Ove godine zbog pogoršanih epidemioloških prilika morali su broj učesnika ograničiti, jer je, kako to ističe predsjednik Udruženja Armin Jelin, vladalo veliki interesovanje Mostaraca.

– Srebrenicu nikad nećemo zaboraviti. Ovu tradiciju nećemo nikada napustiti, pa i po cijenu da trpi naše zdravlje. Mi ćemo ići pa šta Bog da, manje je bitno hoćemo li se, moje kolege i ja, zaraziti na tom putu – kaže Jelin.

Marš mira za najmlađeg učesnika Bakira Rahimića je od velikog značaja. Iako mu je tek 16 godina on već drugu godinu na ovaj način ide u Srebrenicu.

– Nismo zaboravili i ne smijemo zaboraviti ono što se desilo jer narod koji zaboravi svoju prošlost rizikuje da mu se ona ponovi – rekao nam je Rahimić.

Nakon dženaze u subotu 11. jula Mostarci će posjetiti i nanu Fatu Orlović u Konjević Polju, nakon čega će se vratiti u Mostar.

(Hasan Eminović/Preporod.info)