SAD: Aktivnosti protiv zvaničnika BiH zbog uključenosti u koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti

Date:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poduzima aktivnosti protiv sadašnjih i bivših zvaničnika Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department).

Antony Blinken, američki državni sekretar, naveo je da State Department objavljuje da su na listu sankcija stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti, prenosi Agencija Anadolija (AA).

– Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021. – navodi se.

Pojašnjeno je da je Tegetlija, koristeći službeni položaj predsjednika VSTV-a, učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.

– Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije. Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist – dodaje se u saopštenju.

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.

Pored ovih mjera, Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV).

Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD-a, mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

– Svim ovim mjerama stavljanja na listu ponovno se potvrđuje posvećenost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vladavini zakona i demokratskim institucijama, te boljoj budućnosti za građane BiH. Ostali lideri i subjekti koji su povezani s korumpiranim i destabilizirajućim akterima takođe mogu biti predmetom mjera koje će Vlada SAD-a poduzimati u budućnosti. Nastavićemo koristiti odgovarajuće ovlasti za promociju pozivanja na odgovornost aktera na regionalnom i globalnom nivou – navodi se u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related