SAD: Danas dženaza dr. Asafu Durakoviću, sufijskom šejhu i jednom od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

0
143

Uz najviše vojne počasti američke vojske danas će u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti klanjana dženaza i obavljen ukop Stočanina dr. Asafa Durakovića, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnika američke vojske i naučnika sa mnogostrukim doktoratima.

– Bila mi je izuzetna čast poznavati i imati za prijatelja ovog, prije svega, velikog čovjeka, ali i svjetskog stručnjaka rođenog u Bosni i Hercegovini – objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković na svom Facebook profilu.

Dr. Duraković je bio sufijski šejh refaiskog reda i okupljao je svoje sljedbenike, mahom stručnjake u području nuklearne fizike, u tekiji u Voterfortu blizu Nijagarinih vodopada, gdje će biti i ukopan.

– Iza njega ostaje tekija u američkom gradu Medini kao i mnogobrojni objekti koji su ostavljeni u vlasništvo njegovim sljedbenicima. Bio je poseban po obimu svoga znanja, visoko poštovan u Pentagonu, sa posebnom ljubavlju prema svom rodnom kraju, prema Stocu i Bosni i Hercegovini. Bio je svjestan da ga mnogi svojataju ali za njega njegova pripadnost nikada nije bila upitna. Na dan dženaze poželio je da mu se tevhid prouči u Bosni i Hercegovini, što će biti i učinjeno u tekiji na Mejtašu u Sarajevu. Molim dragog Boga da Asafu Durakoviću podari lijepi Džennet – napisala je ministrica Turković.

(Preporod.info)