SAD: Nakon upada Trampovih pristalica policija preuzela kontrolu nad Kongresom

Date:

Policija je preuzela kontrolu nad američkim Capitolom nekoliko sati nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa izvršili upad u jednu od najznačajnijih američkih zgrada, zbog čega je došlo do haosa u glavnom gradu države.

Sve se dogodilo nakon što je Trump pozivao svoje pristalice na borbu protiv ceremonijalnog prebrojavanja elektorskih glasova koji će potvrditi izabranog predsjednika Joea Bidena.

Nešto poslije 13.00 sati po lokalnom vremenu u srijedu stotine demonstranata progurali su se kroz barikade postavljene duž zgrade Capitola, gdje su se sukobili s policajcima, a neki su policajce nazivali “izdajnicima” jer rade svoj posao, prenio je CNN.

Otprilike 90 minuta kasnije, policija je saopćila da su demonstranti upali u zgradu i da su vrata Doma i Senata zaključana. Potpredsjednik Mike Pence također je evakuisan iz Capitola, gdje je trebao učestvovati u prebrojavanju elektorskih glasova.

Upotrijebljeno je vatreno oružje na jednu demonstranticu, koja je, u međuvremenu, prema medijskim navodima, preminula u bolnici od posljedica ranjavanja.

Gradonačelnica Washingtona je najavila uvođenje policijskog sata od 18 sati po lokalnom vremenu. Iako je policijski sat u međuvremenu stupio na snagu neki demonstranti odbijaju poštovati tu odluku i dalje stoje u blizini policijskih barikada. 

Mnogi zastupnici osudili su upad Trumpovih pristalica navodeći kako je riječ o napadu na demokratiju, a neki su tražili i njegovu trenutnu smjenu .

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related