SAD: Nastavljeni protesti protiv policijskog nasilja u Wisconsinu, policija koristila suzavac

Date:

Protesti protiv policijskog nasilja u saveznoj američkoj državi Wisconsin, koji su započeli nakon što je policija u leđa pucala Afroamerikancu po imenu Jacob Blake, trajali su i treću noć uprkos policijskom satu koji je bio na snazi.

Guverner Tony Evers proglasio je vanredno stanje nakon što su se protesti proširili po cijeloj državi a produžen je i policijski sat. Ipak, to nije moglo zaustaviti demonstrante koji su se okupili pod sloganom “pravda za Jacoba Blakea”.

Policija je pokušala rastjerati demonstrante koji su se opet okupili ispred zgrade suda u gradu Kenosha, upotrijebivši plastične metke i suzavce, a nakon što se ni tada nisu razišli, policija je vozilima krenula na demonstrante.

Na intervenciju policije demonstranti su odgovorili parolama “Život crnaca je vrijedan”, demonstrantima koji su imali posljedice od suzavca pomogle su dežurne medicinske ekipe, javlja Anadolija.

Na ulicama grada Kenosha agencija civili stoje pred benzinskim pumpama i radnjama kako bi spriječili pljačku i paljenje.

Crnac po imenu Jacob Blake teško je ozlijeđen u incidentu koji se dogodio u nedjelju popodne u Kenoshi.

Na videozapisu na društvenim medijima može se vidjeti kako je policija pokušala spriječiti Blakea da otvori vrata automobila tako što ga vuče za odjeću, a potom u njega s leđa ispaljuje više metaka.

Otac Jakoba Blakea izjavio je za američke medije kako na tijelu njegovog sina ima osam ožiljaka od metaka, te kako će ostati nepokretan.

Prema policijskom saopćenju, policija je izašla na teren nakon što je dobila prijavu o “porodičnom incidentu”, a očevici koji su govorili za medije tvrde da je Blake pokušavao razdvojiti dvije žene koje su se svađale i da je policija u to vrijeme stigla.

Guverner Wisconsina Tony Evers u izjavi na Twitteru je poručio da je u Blakea tokom dana pucano nekoliko puta.

– Iako još uvijek nemamo sve informacije, ono što sigurno znamo je da ovo nije prva osoba koja je upucana, povrijeđena ili brutalno ubijena od strane policijskih službenika u našoj saveznoj državi ili zemlji – poručio je Evers.

Advokat Benjamin Crump također je izjavio da je u Blakea pucala policija dok je pokušavao ući u automobil i da je u to vrijeme u automobilu bilo troje djece.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related