SAD nemaju dokaze da Kina pušta na slobodu Ujgure

Date:

Sjedinjene Američke Države nemaju dokaze da Kina oslobađa pripadnike potlačene muslimanske manjine Ujgura na sjeverozapadu zemlje, izjavio je u srijedu američki ambasador za međunarodnu vjersku slobodu Sam Brownback, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nemamo dokaza da su pušteni, a čak i ako su pušteni, pušteni su u virtualnu policijsku državu koju je Kina stvorila“, rekao je Brownback u State Departmentu.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je državni sekretar Mike Pompeo objavio Izvještaj o međunarodnoj vjerskoj slobodi koji se odnosi na status vjerskih sloboda u svakoj zemlji.

“To je užasna situacija, a naša velika zabrinutost ovdje je da je to budućnost onoga kako će izgledati ugnjetavanje, kako će to izgledati za Ujgure kada izađu iz zarobljeničkih logora“, rekao je Brownback.

Čak i ako budu oslobođeni, rekao je ambasador, Ujguri će se suočiti s “kamerama i identifikacijom i ugnjetavanjem” kada budu željeli praktikovatisvoju vjeru.

“Na mnogim od ovih mjesta dobro ste ako želite bilo šta učiniti – želite da steknete obrazovanje, u redu. Želite raditi, u redu. Ali, ako želite praktikovati svoju veru, to ne ide. A, ako to i učinite, doći će do posljedica za vas i sve ostale koji vas pozivaju na mobitel. To su stvari zbog kojih smo veoma zabrinuti za ono što će biti budućnost – izvan Xinjianga“, dodao je Brownback.

Rekao je da su brojni radnici uključeni u postrojenja za prinudni rad u Xinjiangu.

Prema izvještaju, kineska Vlada tražila je prisilnu repatrijaciju Ujgura i drugih muslimana iz stranih zemalja i pritvorila neke od onih koji su se vratili u zemlju.

U izvještaju je rečeno da satelitski snimci i drugi izvori ukazuju da je Vlada Kine uništila džamije, groblja i druga vjerska mjesta. U izvještaju je također navedeno da su pojedinci umrli uslijed povreda zadobijenih tokom ispitivanja vlasti u Xinjiangu.

Kineska regija Xinjiang dom je za oko deset miliona Ujgura. Turkijska muslimanska grupa, koja čini oko 45 posto stanovništva Xinjianga, dugo je optuživala kineske vlasti za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Do milion ljudi, ili oko sedam posto muslimanskog stanovništva u Xinjiangu, zatvoreno je u sve većoj mreži kampova za “ponovno političko obrazovanje“, tvrde američki zvaničnici i eksperti Ujedinjenih nacija.

U izvještaju iz septembra prošle godine, Human Rights Watch optužio je kinesku Vladu za “sistematsku kampanju kršenja ljudskih prava“ muslimana Ujgura u Xinjiangu. Prema izvještaju na 117 stranica, kineska Vlada je izvršila “masovno proizvoljno zatvaranje, mučenje i maltretiranje“ Ujgura.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related