SAD: Rekordnih 16,6 miliona ljudi zatražilo pomoć za nezaposlene

Date:

Rekordnih 16,6 miliona građana Sjedinjenih Američkih Država zatražilo je pomoć za nezaposlene u posljednje tri sedmice. Samo prošle sedmice njih čak 6,6 miliona je podnijelo zahtjev. Ovakvi tmurni podaci govore da je zbog pandemije koronavirusa svaki deseti radnik u SAD-u u protekle tri sedmice ostao bez posla, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o najvećem i najbržem nizu gubitaka radnih mjesta od 1948. godine, od kada se prate podaci. Oni oslikavaju izgled tržišta rada, koji se brzo rasplamsava, jer su preduzeća širom zemlje obustavila rad zbog pandemije. Procjenjuje se da bi do kraja ovog mjeseca više od 20 miliona Amerikanaca moglo ostati bez posla.

Vjeruje se da je virusna pandemija ugasila gotovo jednu trećinu proizvodnje jedne od najvećih svjetskih ekonomija u tekućem kvartalu. U 48 američkih država zatvoreno je neesencijalno poslovanje. Restorani, hoteli, robne kuće i mala preduzeća otpustili su milione ljudi, jer se bore da plate obaveze u vrijeme kad su njihovi prihodi nestali.

Kao rezultat svega navedenog, u protekle tri sedmice, 16,6 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć za nezaposlene. Rast broja nezaposlenih nadvladao je kapacitete državnih biroa za nezaposlene. Uz to očekuje se još veće smanjenje radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u SAD-u mogla bi dostići 15 posto kada u aprilu bude objavljen izvještaj o zaposlenosti, prognoziraju ekonomski stručnjaci.

(Anadolija) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related