SAD se zvanično vratile u Pariški klimatski sporazum

Date:

Sjedinjene Američke Države danas su se zvanično ponovo pridružile Pariškom klimatskom sporazumu, snažeći globalnu borbu protiv klimatskih promjena, dok  administracija predsjednika Joe Bidena planira drastične rezove emisije stakleničkih gasova tokom naredne tri decenije.

Naučnici i strani diplomati pozdravili su američki povratak sporazumu, koji je postao zvaničan 30 dana nakon što je predsjednik Biden obećao taj potez prvog dana provedenog na dužnosti, prenosi Fena.

Nakon što je skoro 200 zemalja potpisalo sporazum o sprečavanju katastrofalnih klimatskih promjena, Sjedinjene Države ostale su jedina zemlja koja ga je napustila. Bivši predsjednik Donald Trump poduzeo je taj potez, tvrdeći da je klimatska akcija preskupa.

Američki klimatski diplomata John Kerry učestovat će u virtualnim dešavanjima tokom dana kojima se obilježava američki povratak sporazumu, uključujući konverzacije s ambasadorima Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i UN-ovim ambasadorom za klimatska pitanja Michaelom Bloombergom.

Biden je obećao zacrtati put američkoj nultoj emisiji stakleničkih gasova do 2050. godine. Naučnici tvrde da je taj cilj u skladu s onim što je potrebno, istovremeno naglašavajući da globalna emisija gasova treba opasti za polovinu do 2030. godine kako bi se spriječile najrazornije posljedice globalnog zagrijavanja, prenosi Reuters.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related