Sadekatu-l-fitr i ove godine 20, 10 i 7 KM, nisab 8.990 KM

Date:

Iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao je 20.00 KM, 10.00 KM i 7.00 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajedncie (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda, a prema podacima Agencije za statistiku BiH nije došlo do promjena ekonomskog stanja u našoj državi koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana.

Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plata, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak nije došlo do promjena koje bi mogle uticati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče zemalja Evropske unije (EU), Amerike i Australije, nakon sagledavanja promjena u životnom standardu kao i visine sadekatu-l-fitra drugih zajednica muslimana na tim područjima, predložene iznose možete pronaći klikom ovdje.

Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija je utvrdilo i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. h. godine u visini od 8.990,00 KM, 4.610,00 € ili 4.990,00 $.

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice možete pronaći na www.zekat.ba.

(MINA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related