Salkić: Izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i mogućnosti za sve

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS-a rekao je danas da izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou BiH za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

– Promjene koje ne bi podrazumijevale ovakav pristup dalje bi produbile diskriminaciju određenog broja građana u našoj zemlji i ne bi obezbijedile poštivanje ljudskih prava i sloboda prema svim građanima na identičan način. Oni koji predlažu rješenja koja ne nude jednaka prava za sve građane u ovoj zemlji nisu dobronamjerni spram budućnosti BiH i njene evropske perspektive u budućnosti – naveo je Salkić.

Dodao je da ključni problemi u funkcioniranju BiH dolaze iz entiteta RS.

– Entitet RS provodi blokadu državnih institucija, godinama provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata stvarajući ambijent u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostati da žive u ovom entitetu na svojim ognjištima – istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima ako se želi pomoći funkcioniranju BiH i građanima treba otkloniti svaku mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo kojeg pojedinca i institucije u ovoj zemlji, javlja (AA).

– Ako želimo postati normalno društvo treba ukloniti svaku mogućnost provođenja sistemske diskriminacije prema bilo kome bilo gdje u BiH. Svako drugo rješenje je parcijalno ono ne eliminiše izvor problema u funkcioniranju BiH, blokade i sistemsku diskriminaciju – dodao je Salkić.

(Preporod.info)