Salkić: Napad na imovinu IZ-e u Bijeljini i Zvorniku atak na sve Bošnjake u BiH

Napad na imovinu Islamske zajednice u Bijeljini i Zvorniku je atak na sve muslimane Bošnjake u ovim gradovima, ali i sve Bošnjake u Bosni i Hercegovini i svijetu – upozorio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Rušenje nišana na mezarju Kazan-bašča je poruka da, kako je naveo, ni mrtvi Bošnjaci nisu mirni “od zlikovaca i vandala”.

-Lokacija Kazan-bašče je lokacija na kojoj je pronađena masovna grobnica u koju su bili zakopani ubijeni Bošnjaci u agesiji na našu domovinu tokom 1992. godine što daje dodatnu težinu ovom zločinu – ukazao je Salkić.

Organizovano postavljanje uvredljivih plakata na objekte Islamske zajednice u Bijeljini pokazuje, smatra on, da oni koji šire mržnju ne namjeravaju stati već zapravo samo projekt mržnje i netrpeljivosti razvijaju i jačaju.

-Samo u ovoj godini Bošnjaci su napadnuti, vrijeđani i pozivano je na nove zločine nad Bošnjacima od Gacka, Višegrada, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika, Bijeljine, Banja Luke, Prnjavora, Bosanskog Novog što pokazuje da se ne može govoriti o pojedinačnim i izolovanim slučajevima – naveo je entitetski potpredsjednik.

Svi ovi napadi i incidenti se, kaže, mogu dovesti u direktnu vezu sa “širenjem netrpeljivosti od strane vodećih političara unutar srpskog naroda prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima”.

-Indikativno je da su svi napadi na Bošnjeke minimizirani upravo od tih političara i proglašavani benignim incidentima. Mediji i obrazovni proces u ovom dijelu naše domovine ni na koji način ne dopuštaju promovisanje zajedničkog života već naprotiv šire dezinformacije o etnički čistom entitetu i prostoru, a nerijetko i o drugoj srpskoj državi – istakao je on.

Nažalost, tvrdi Salkić, javnost nije dobila dovoljno informacija od MUP-a entiteta RS šta je bilo sa istragama i počiniocima ranijih incidenata, te se stiče utisak da oni prolaze nekažnjeno što je sigurno motiv mnogima da nastave činiti ovakve napade.

-Pozivam MUP entiteta RS da javnost informiše šta je bilo sa istragama u svim ovim napadima i ko su počinioci ovih napada. Uprkos činjenici da mi Bošnjaci nemamo veliko povjerenje u etnički čisto srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta mi očekujemo da oni rade svoj posao i štite sve građane i institucije u ovom djelu Bosne i Hercegovine. Očekujemo da OHR shvati da ima još uvijek mandat u Bosni i Hercegovini a da je jedan od ključnih elemenata mirovnog sporazuma aneks VII koji je direktno ugrožen ovakvim incidentima ali i sistemskom diskriminacijom kojoj su izloženi Bošnjaci u ovom entititetu a koja se ogleda kroz negiranje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku, prava na zastupljenost u entitetskim organima, ali i prava na sigurno okruženje koje je sve ugroženije za Bošnjake – naveo je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

(FENA)