Salkić: Neprihvatljiv pritisak policije entiteta RS na Bošnjake Vlasenice

Date:

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS je, reagujući na dešavanja u Vlasenici i optuživanje pripadnika Policijske stanice Vlasenica bošnjačke nacionalnosti da pozivaju na rat, istakao da ove aktivnosti podsjećaju na one sa kraja 1991. i početka 1992. godine kada su Bošnjaci optuživani za sve i svašta, nakon čega je uslijedio progon Bošnjaka, odvođenje u logore, silovanja i u konačnici genocid nad Bošnjacima.

– Nikada ne smijemo izgubiti iz vida da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu utvrđeno da su dijelovi policije entiteta RS presuđeni da su počinili genocid nad muslimanima, Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica.

Također, treba znati da su u Prijedoru najteže zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinili pripadnici policije entiteta RS, kao i u mnogim drugim mjestima – rekao je Salkić, prenosi Fena.

Na postrojavanju SAJ MUP-a entiteta 9. januara u Banjoj Luci pripadnici ove jedinice javno su pjevali pjesmu koja širi vjersku i nacionalnu mržnju, pozivajući na mržnju svega što nije srpsko pravoslavno.

U Vlasenici je 1992. godine upravo u policijskoj stanici vršeno mučenje i ubijanje Bošnjaka nakon čega su preživjeli odvođeni u zloglasni logor Sušica, gdje je mučeno, silovano i ubijeno na stotine logoraša bošnjačke nacionalnosti, podsjeća Salkić.

Naglašava da ovakvo ponašanje entitetske policije predstavlja klasičan primjer pritiska i zastrašivanja Bošnjaka Vlasenice i Podrinja kako bi ponovo napustili svoja ognjišta.

Politika bosanskih Srba u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, uključujući i ove aktivnosti MUP-a, ocjenjuje Salkić, ima za cilj radikalizaciju Bošnjaka radi opravdavanja svojih budućih aktivnosti usmjerenih protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Bošnjaci trebaju biti svjesni ovih provokacija, namjera i okruženja, na njih i ne treba odgovarati ishitreno. Naša je obaveza da budemo budni i svjesni aktivnosti u okruženju i u skladu sa tim da se odgovorno ponašamo, kaže Salkić.

U Vlasenici MUP entiteta ima za istraživati na desetine onih koji su na različite načine učestvovali u zločinima nad Bošnjacima 1992. godine i ja ih pozivam da dokumentuju te zločine i da to prosljeđuju nadležnim organima.

Ova haranga i pritisak na Bošnjake Vlasenice ima i svoju vezu sa trenutnim suđenjem pred Sudom Bosne i Hercegovine osumnjičenim za ratne zločine nad Bošnjacima 1992. godine u Vlasenici.

Cilj je i na ovaj način zastrašiti Bošnjake i spriječiti ih da svjedoče i govore istinu o zločinima iz 1992. godine. Obaveza je Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da pruže adekvatnu i vjerodostojnu zaštitu svjedocima u ovom, ali i svim drugim slučajevima, rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related