Salkić: Od velike važnosti njegovanje kulture sjećanja

Date:

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je njegovanje kulture sjećanja na ono što se dogodilo 1992. godine od velike važnosti.

– Ukoliko bismo zaboravili, sigurno da bi se stvorile pretpostavke da se ovakvo zlo dogodi i u budućnosti. Ovo je važno ne samo za nas, već za generacije koje ovakve nesreće nisu preživjele. Za njih je bitno da znaju šta se desilo na ovim prostorima, kako se slično zlo ne bi ponavljalo njima na ovim prostorima – ukazao je Salkić.

Nažalost, upozorava on, i unutar Bošnjaka postoje ljudi koji su zainteresirani da se o ovim stvarima ne govori, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

– Mislim da je to pogrešan put. Zato je važno da se svake godine u ovom obimu obilježavaju godišnjice u Bratuncu i na drugim mjestima, a to će preživjeli svakako činiti i u budućnosti – rekao je Salkić tokom obilježena 28. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom u bratunačkim naseljima Pirići i Žanjevo-Abdulići.

Preživjeli Bratunčani, članovi udruženja žrtava i logoraša, predstavnici Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, danas su posjetili Piriće, naselje u kojem su 16. maja 1992. godine, ubijene prve bošnjačke žrtve.

Na spomen–obilježju u ovom mjestu je proučena Fatiha za 194 stanovnika tog mjesta, čija su imena ispisana na spomen – pločama.

Upriličen je prigodan vjerski program uz poštivanje mjera i preporuka nadležnih organa. 

Upriličena je i posjeta naselju Žanjevo-Abdulići, gdje je na spomen–obilježju pored lokalne džamije, položeno cvijeće i proučena Fatiha za 92 stanovnika tog maselja, koji su ubijeni, poginuli i umrli tokom agresije.

– Na današnji dan 1992. godine agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima su zauzele ovo naselje, te protjerale sve Bošnjake. I danas, kada se završava obilježavanje 28. godišnjice, želimo da pozovemo nadležne institucije da učine više, kako bi procesuirali odgovorne za zločine, te pronašli masovne grobnice i ekshumirali naše najmilije – kazao je Salkić.

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Bratuncu je započelo 3. maja u naselju Hranča, a tokom dvije sedmice su upriličene brojne aktivnosti u centru grada, ali i naseljima širom te opštine.

Uprkos globalnoj pandemiji i trenutnoj situaciji, preživjeli bratunački Bošnjaci, su nizom događaja podsjetili na stravične zločine počinjene prije 28 godina, koji uključuju progon skoro 21.000 bošnjačkih civila, torture i ubistva u logorima, masovne zločine u naseljima, ubijanje beba, djece i žena, masovne grobnice, silovanja, pljačkanje i uništavanje imovine, ali i druge teške zločine, navodi se saopćenju iz kabineta Salkića. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related