Salkić: Presuda zločincu Mladiću je međunarodni sudski pečat za zločine počinjene u BiH

Date:

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS kazao je da presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te da ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti. 

Reagujući na današnju pravomoćnu i konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću u kojoj je osuđen na kaznu doživotnog zatvora rekao je da je današnja presuda ratnom zločincu Mladiću međunarodni sudski pečat za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.  

– Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid, te nastavi  veličati presuđene ratne zločince  provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti – kazao je Salkić.  

Navodi da zbog toga pod hitno treba nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, te veličaju ratne zločince. 

– Ovaj Zakon je u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Činjenica da je ranije Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio Radovana Karadžića, vođu pobunjenih bosanskih Srba, na doživotnu kaznu zatvora za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici – kazao je Salkić. 

Stava je da ove presude trebaju naći mjesto u udžbenicima svih zemalja regiona.  

– Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u BiH.  Ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti. Ove presude su velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću i novi iskorak ka vraćanju povjerenja, ako se budu razumjele na najbolji način – naveo je Salkić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related