Salkić: Spriječiti kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Date:

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozdravio je imenovanje novog visokog predstavnika, istaknuvši da od njega očekuje da obezbijedi punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz njegovog kabineta.

– Pozdravljam imenovanje novog visokog predstavnika i očekujem da novi visoki predstavnik osigura punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Salkić, reagirajući na najavljeni sastanak izabranih predstavnika bosanskih Srba s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potcrtao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom zabranjen svaki oblik diskriminacije onih koji su se vratili na svoja ognjišta, nakon što su bili protjerani.

– Danas imamo provođenje sistemske diskriminacije nad onima koji su se odlučili vratiti nakon progona što je direktno kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma – upozorio je Salkić.

Podsjetio je, istovremeno, da su, prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je sastavni dio Ustav Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

– Danas se u entitetu RS odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine osporavaju i krše što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ova dva primjera kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ima ih više, vidljive su ozbiljne posljedice po ključne principe zbog kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Povratak bez diskriminacije i nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz obavezujuću primjenu njegovih odluka bili su među ključnim razlozima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – precizira potpredsjednik RS-a.

U tom kontekstu ističe da od novog visokog predstavnika očekuje da se posveti ovim pitanjima i kroz potpunu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma obezbijedi okruženje bez diskriminacije uz vladavinu jednakih prava za sve građane.

– Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da će prestati pomagati oružanu pobunu bosanskih Srba. Njihov potpis u Dejtonu jasno svjedoči o karakteru rata u Bosni i Hercegovini – podsjeća Salkić.

Upozorava, također, da danas “Srbija pod izgovorom specijalnih i paralelnih veza s bh. entitetom RS provodi agresivnu politiku u različitim oblastima s ciljem tihe aneksije bh. entiteta RS i stvaranja novog ‘srpskog sveta’ na Balkanu”.

– Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba budu išli u Srbiju po pamet Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih aspiracija prema teritoriji Bosne i Hercegovine. Novi visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da zaustavi tihu aneksiju ovog entiteta kroz neosnovanu institucionalnu saradnju bh. entiteta RS i Srbije s ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić, navodi se u saopćenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related