Salkić u posjeti Fondaciji ‘Alija Izetbegović’

0
117

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je posjetio Fondaciju “Alija Izetbegović” u Sarajevu.  

Salkić je iskazao punu podršku aktivnostima Fondacije, te ih je pozvao i podržao u namjeri da rade sa mladim ljudima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Danas se u Bosni i Hercegovini nedovoljno afirmišu pozitivne vrijednosti politike koju je vodio Alija Izetbegović i kompletno političko i vojno rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine.

Jedna od tih vrijednosti je da je uprkos agresiji na našu zemlju od strane naših istočnih komšija i zapadnih susjeda, te unutrašnjom pobunom njihovih sunarodnjaka protiv Vlade Republike Bosne i Hercegovine potpisan Dejtonski mirovni sporazum po kojem Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni i teritorijalni kontinuitet kao članica UN-a na bazi prijema u UN 22. maja 1992. godine – kazao je Salkić, prenosi Fena.

Naglašava da uprkos teškim zločinima nad građanima Republike Bosne i Hercegovine i genocidom nad bosanskim muslimanima Bošnjacima političko i vojno rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine nije posegnulo za osvetom i činjenjem teških organiziranih ratnih zločina.

– Dokaz tome su rezolucije Savjeta bezbjednosti i presude međunarodnih sudova u Hagu. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba i Hrvata presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba, te kolektivno vojska i dijelovi policije osuđeni su za počinjeni genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima – izjavio je Salkić. 

Potpredsjenik RS navodi da je Hrvatska presuđena da je učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u Republici Bosni i Hercegovini, a Srbija je presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce genocida nad muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

– Savjet bezbjednosti tokom 1992. godine i kasnije u više navrata pozivao je tadašnju Jugoslaviju da prekine oružanu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ove dokazane i presuđene činjenice najbolje odslikavaju politiku Alije Izetbegovića kao predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovakva politika omogućila je svima nama da danas putujemo cijelim svijetom podignute glave i čista obraza bez straha i sramote da kažemo ko smo i šta smo – kazao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

(Preporod.info)