Salkić: Važno je što SAD pridaje važnost anticivilizacijskom činu tokom 9. januara

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da je veoma važno što su Sjedinjene Američke Države pozvale vlasti u Bosni i Hercegovini da istraže sve slučajeve veličanja ratnih zločinaca i uznemiravanja povratnika tokom proslave neustavnog dana RS-a.

– Značajno je da jedna tako velika zemlja pridaje važnost ovom anticivilizacijskom činu koji je bio prisutan 9. januara, ali koji je i sveprisutan na prostoru entiteta RS. Nadam se da će tužilaštvo Bosne i Hercegovine razumjeti tu poruku, da će poduzeti korake i pokrenuti postupke protiv odgovornih – izjavio je za Preporod.info Salkić.

On se osvrnuo i na činjenicu da su akteri nedavnih uznemiravanja povratnika uglavnom mlađi pojedinci.

– To je posljedica obrazovnog sistema u kome djeca uče da je vojska RS-a stvorila taj entitet. Oni uče da su heroji Karadžić i Mladić, a ne uče da su ratni zločinci. To je ključni problem. Oni u medijskom prostoru u manjem entitetu slušaju to isto. Dakle sve je to posljedica, to je preneseno na mlade generacije, koje koriste svaku priliku za izljev emocija, fašizma i nacionalizma i mi ćemo u budućnosti imati veliki problem s tim generacijama – upozorio je Salkić.

(Preporod.info)