Samel ef. Smajić, imam u naselju Pridvorci: Obilazite starije, neka znaju da nisu sami

Samel Smajić, 40-godišnji imam na službi u gornjevakufskom naselju Pridvorci svoju dobronamjernost i humanost ne prestaje pokazivati od početka pandemije koronavirusa.

Otkako je donesena naredba Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina, on je na usluzi mještanima naselja Pridvorci za sve što im je potrebno.

– Pomažem svojim džematlijama za sve što im je potrebno, kada je u pitanju dostava lijekova, nazovem Gradsku apoteku, oni po policijskim službenicima pošalju do mene i onda ja podijelim mještanima. Ako im treba namirnica ili platiti račune, ja odem i donesem im. Ko ima plati, ko nema iznađemo neka sredstva od donacija iz inostranstva i mi to riješimo. Također smo napravili konekciju sa našim stanovništvom koje se nalaze u dijaspori, prvenstveno u zemljama Skandinavije i u SAD-u. Oni su upoznati sa našom situacijom i spremni su da nam pomognu u svim vrstama pomoći koja nam bude potrebna. U džematu smo podijelili zaštitnu opremu, radimo na tome da svako ima ono sto mu je potrebno, posebno stariji i iznemogli – kaže efendija Smajić.

Navodi da ima punu podršku Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf i glavnog imama Hidajeta ef. Polovine, Doma zdravlja Gornji Vakuf, Gradske apoteke i Policijske stanice Gornji Vakuf, te svojih džematija koji mu svesrdno pomažu.

– Glavni imam mi daje veliku moralnu i normativnu podršku, to mi je naročito važno kada sam u dilemi oko nekih vjerskih i pravnih propisa, kako postupiti…Podstiče mene i ostale imame da budemo na raspolaganju svojim džematlijama i olakšamo im koliko god smo to u mogućnosti – dodaje on.

Iako je porodičan čovjek i ima troje djece, većinu vremena ne provodi u izolaciji sa porodicom, nego obilazi mještane, provjeri u kakvom su stanju i oraspoloži ih.

– Nazovu me pa mi kažu “nisam efendija, nimalo dobro”, a ja odmah idem da vidim šta je, ljudi su zatvoreni, padaju u depresiju, koliko im je potrebna materijalna pomoć, toliko im treba topla riječ i razgovor. Budite na usluzi starijima, obilazite ih, nek znaju da nisu sami – poručuje efendija Smajić.

Voli reći da ima više obaveza, nego što je to u normalnim okolnostima, jer pored svih humanitarnih aktivnosti održava i online mektebsku nastavu.

(Gornjivakuf.com)