Sandina Kurtović: Islamska geometrija mi je unijela mir u sve sfere života

Date:

Sandina Kurtović umjetnica je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, živi u Italiji i bavi se islamskom geometrijom.

U razgovoru za Preporod.info Sandina je ispričala da od ranog djetinjstva živi na sjeveru Italije, gdje se obrazovala i gdje danas radi full – time posao u kancelariji.

Ipak, pored svakodnevnih obaveza pronalazi vrijeme za dodatne aktivnosti, a to je prvenstveno islamska geometrija. Ovim vidom umjetnosti se počela baviti 2016. godine.

– Tada sam, srećom ili nažalost, ostala bez posla.  Taj period sam iskoristila da uzmem pauzu od svega, da sumiram sve što sam do tad radila i odlučim šta ću i kako ću dalje. Baš tada sam slučajno na internetu naišla na kurs islamske geometrije koji je koštao nekih desetak eura i pomislila sam ‘hajde da probam’. Ko bi rekao da će mi ta suma promijeniti život – prisjetila se ona.

Na samom početku je mnogo učila.

 – Htjela sam da pokažem drugima svoje radove, ali sam se istovremeno stidjela i to me kočilo. Rješenje sam pronašla u tome da sam na Facebook-u i Instagram-u napravila stranicu pod svojim umjetničkim imenom (Sandy Kurt) i tu sam dijelila svoje radove sa publikom. Vremenom se moj rad usavršavao i broj publike je rastao, što me jako radovalo i ispunjavalo – istakla je ona.

Sandina nam je ispričala da nije imala pristup literaturi, ali da se takmičila sama sa sobom, kako bi vidjela koliko može da napreduje.

Oaza mira

 – To je rezultiralo time da sam uskoro počela da crtam u minijaturi, što je dosta zahtjevnije i potrebna je mnogo veća preciznost. S vremenom je to postao moj stil izražavanja. Broj ljudi koji  prate moj rad je počeo da raste tako da su se otvarale nove prilike za mene i moj rad. U proteklom periodu sam sarađivala sa raznim firmama iz Španije, Londona i Saudijske Arabije. Također sam držala radionice islamske geometrije u Italiji i Španiji- ispričala nam je ona, navodeći da joj je jedna od najdražih uspomena izložba u Londonu koja je održana prošle godine, gdje je izložila svoj crtež zajedno s drugim umjetnicima.

S obzirom da je današnji stil života ubrzan, Sandina nam je kazala da je islamska geometrija za nju oaza mira.

– Ko želi da se bavi ovom umjetnošću, mora da zna da je za to potrebno mnogo vremena i sabura. Crtanje me je naučilo da se opustim, posvetim sebi, jer kad crtam imam vremena da budem sama sa sobom i sa svojim mislima. Naučila sam se strpljenju. Mnogo sam ponosna i zahvalna ovoj disciplini što me u mnogome izgradila kao osobu. Sve ovo je utjecalo na moj kako poslovni tako i privatni život. Mogu reći da mi je islamska geometrija unijela mir u svaku sferu života – istakla je Sandina.

Ove godine, one je pokrenula i svoj blog, želeći prenijeti ono što je naučila svima koji žele da se bave ovom umjetnošću.

– S obzirom na to da svakodnevno dobijam mnogo pitanja o tome kako crtati, koju paletu boja koristiti, kakve boje, kakav šestar kupiti, odlučila sam svoje iskustvo i znanje sumirati u niz tekstova koje ću objavljivati na sedmičnoj bazi. Želim pomoći i olakšati ljudima da krenu da se bave ovim, da uživaju, da otkriju u umjetnosti ono što sam ja otkrila. Ja smatram da je umjetnost najbolja stvar na svijetu i želim olakšati i drugima da uživaju u tome. Iz ovih a i mnogih drugih razloga sam odlučila napraviti i online kurs, ali za to još moram da nađem vremena. Trenutno sam okupirana aktuelnim projektima, ali se nadam da ću uskoro i to uspjeti – najavila nam je ona.

Na pitanje možemo li očekivati njen dolazak u Bosnu i Hercegovinu, Sadina je kazala da postoji ideja da sa umjetnicom iz Londona napravi kurs u Sarajevu.

– S obziroma na to da ona crta arabeske, plan je da objedinimo ove dvije discipline i mislimo da bi odaziv mogao da bude velik, ali za sada je to još uvijek samo ideja. Nadajmo se da će se ostvariti – poručila je Sandina.

(R.A./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related