Sandžak: Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

Date:

U Sandžaku se danas slavi 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) danas je, nakon svečane sjednice, intoniranjem himne i podizanjem zastav na jarbol ispred Glavnog ureda u Novom Pazaru, uz prigodan program, obilježilo ovaj nacionalni praznik.

Obilježavanje ovog datuma zbog pandemije koronavirusa organizirano je u okvirima preventimnih mjera, skromnije u odnosu na prethodne godine. Na 6. sjednici su prisustvovali predstavnici iz sve tri liste, nakon čega je priređena ceremonija.

Bošnjačku zastavu su, uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” svečano podigli na jarbol, nagrađivani pijanista iz Novog Pazara Adem Mehmedović i predsjednica Vijeća Jasmina Curić.

Isičući da je Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo veoma važan historijski period za razvoj Bošnjaka Sandžaka te da svaki novi 11. maj za Bošnjake treba da predstavlja novi početak jedinstva, sloge i uspjeha Bošnjaka, predsjednica BNV-a Jasmina Curić je kazala da su Bošnjaci autohton narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i zajedno dijeli radost sa svim ostalim narodima koji žive u Sandžaku pa na taj način doprinosi ljepoti različitosti

– Danas, naša zastava krasi veliki broj naših organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu. Bošnjačka zastava na jarbolima širom Sandžaka je dokaz naših uspjeha i simbol borbe našeg naroda za ostvarivanje svojih prava. Pred nama stoje veliki izazovi u daljem ostvarivanju naših kolektivnih prava, rešavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak – rekla je Curić i naglasila da je 11. maj poseban dan za Bošnjake Sandžaka zbog važnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća za opstanak i uspjehe građana u prethodnim decenijama.

Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave - Sandžak: Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave
Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

– Svim Bošnjacima čestitam Dan bošnjačke nacionalne zastave, sa željom da ovaj blagdan obilježimo u zdravlju, miru i sreći, a da sljedeći dočekamo zajedno i kao prethodnih godina, uz veliki broj manifestacija i događaja – istakla je Curić u obraćanju.

Tokom svečanosti pročitane su neke od brojnih čestitiki koje su stigle na adresu Vijeća. Čestitke za 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, svim Bošnjacima, između ostalih čestitke je uputila potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Ragmi Mustafa, te brojne bošanjčke organizacije iz dijaspore, zvaničnici, istaknuti pojedinci i javne ličnosti iz zemalja regije.

Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan je od blagdana sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim opštinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava. Ovaj datum obilježavaju i Bošnjaci u crnogorskom dijelu Sandžaka, kao i dijaspori.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related