Saopćenje džemata Kamp-Lintfort: Institucija je najvažnija!

Date:

Vaninstitucionalno djelovanje, straničenje i grupašenje neće nikome donijeti boljitak, nego stvara anarhiju i smutnju – saopćio je Izvršni odbor (IO) Džemata Kamp – Lintfort (Vorstand), a povodom brojnih “inicijativa” koje se odnose na smijenjenog muftiju dr. Osmana ef. Kozlića i izbor novog evropskog muftije i preustroja Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) koje su im tokom protekle sedmice došle putem pošte, obične i elektronske.

U saopćenju dodaju da je institucija važnija od pojedinca, te da je neophodno jačati i čuvati institucije, te kroz njih odgovorno djelovati.

– Pitanje odgoja i obrazovanja, to jest formiranja vjerskog kadra različitih profila, u isključivoj je nadležnosti institucija Islamske zajednice, počevši od mekteba, medrese pa do akademskog nivoa – kaže se u saopćenju, koje je i svojevrstan odgovor na upite džematlija o navedenim procesima i pojavama.

Također, podsjećaju i da je postavljanje kadrova u okviru Islamske zajednice dekretom reisu-l-uleme, uz saglasnost ustanova koje upošljavaju kadar, također institucionalno regulisano.

Dodaju i da je praćenje rada, ocjena rezultata, premještaj ili eventualne smjene vjerskog kadra isključiva nadležnost institucija Islamske zajednice, kako u domovini, domovinskim zemljama iz okruženja, tako i izvan, u dijaspori, pa i u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj kao njenom sastavnom i neotuđivom dijelu.

– Svaki oblik vaninstitucionalnog djelovanja direktno ugrožava i podriva Islamsku zajednicu, radilo se to u bilo kojem njenom dijelu i u bilo kojoj zemlji u svijetu, pa tako i kod nas na prostoru SR Njemačke. IZBNJ ima uspostavljenu strukturu od osnovne jedinice džemata i njegovog izvršnog odbora, džematske skupštine, pa do IO Krovne organizacije i Skupštine Krovne organizacije IZBNJ, i u duhovnom pogledu od imama, glavnog imama, pa do muftije – navodi se u saopćenju.

Podsjećaju i da je u Sarajevu sjedište za cjelokupnu Islamsku zajednicu Bošnjaka, koja već 138 godina ima svoje organe i službe, Sabor, Rijaset i instituciju reisu-l-uleme.

– Zadaća svakog muslimana je, i posebno svakog člana Islamske zajednice jeste poštovati i slijediti nadležnosti, uputstva i odluke institucija Islamske zajednice. To je, koliko islamski, toliko i kulturni i civilizacijski čin koji reguliše zajednice, održava ih, razvija i štiti. Stoga, mi moramo institucionalno djelovati i poštovati odluke institucija i organa, kako bi sačuvali i Zajednicu i sebe od anarhije, haosa i rasula – poručuje IO Džemata Kamp – Lintfort u saopćenju za javnost.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related