Saopštenje za javnost Muftijstva banjalučkog: Pucanj na Ferhadiju, pucanj na sve nas

Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela. Muftijstvo banjalučko je oštro reagovalo na ovaj čin i izdalo saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelini:

„Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama. Od nadležnih institucija očekujemo da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

 Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora – posebno sa područja Republike Srpske – očekujemo javnu osudu ovog čina. Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh“- stoji u saopćenju Muftijstva banjalučkog

(BIR)