Saradnja Švicarske i BiH u sigurnosnim pitanjima

Švicarska i ove godine podržava održavanje Orijentacionog kursa za vojne atašee kojeg deset godina zaredom zajednički organiziraju Ženevski centar za sigurnosnu politiku (GCSP) i i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTCBiH) iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodni kurs za vojne atašee se održava od 21. do 25. juna u kampu Butmir u Sarajevu, a polaznike je danas na njegovom otvaranju pozdravio ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn.

– Kurs za vojne atašee je dio sigurnosne saradnje Švicarske sa Bosnom i Hercegovinom koja uključuje i rad švicarskih LOT timova za vezu i promatranje u Mostaru i Trebinju, čime su trupe Vojske Švicarske stavljenje na raspolaganju EUFOR-u. Pored toga, stavljamo na raspolaganje švicarske vojne stručnjake za program sigurnog skladištenja municije i uništavanja viškova naoružanja kojeg sprovode Oružane snage BiH. Također podržavamo aktivnosti deminiranja, između ostalog izdvajanjem sredstava za financiranje obuke pasa za otkrivanje mina – kazao je ambasador Hunn, prenosi Fena.

Odbrana i diplomatija komplementarni su instrumenti u rukama države. Zajedno su dio sigurnosne politike nacije. GCSP-ov orijentacioni kurs za vojne časnike, diplomate i više dužnosnike uključene u odbranu i diplomatiju postao je međunarodno priznata nadopuna nacionalnoj obuci.

Cilj kursa je razviti vještine i stručnost vojnih atašea koji djeluju na sjecištu diplomatije, strategije, ekonomije i odnosa s javnošću; pružajući im praktičnu obuku o nacionalnim i međunarodnim procedurama, kao i drugim područjima bitnim za njihov budući rad. Budući da su njihove uloge i misije složene i u stalnom razvoju, važno je da novi vojni atašei budu na odgovarajući način pripremljeni za preuzimanje ove funkcije.

Ambasador Hunn iskoristio je ovu priliku da izrazi iskrenu zahvalnost GCSP-u i PSOTC-u za organizaciju ovog važnog kursa deset godina zaredom.

– Sretni smo što sa GCSP-om i PSOTC-om imamo dvije vrhunske partnerske organizacije koje provode ovaj program. GCSP je jedna od vodećih švicarskih institucija za pitanja međunarodne sigurnosne politike, a PSOTC je centar izvrsnosti Oružanih snaga BiH za obuke povezane sa operacijama podrške miru, institucija sa kojom ćemo, nadamo se, moći intenzivirati našu saradnju u budućnosti – poručio je ambasador Hunn.

(Preporod.info)