Sarajevo: 110 godina od rođenja Mehmeda Handžića

Ove godine navršava se 110 godina od rođenja znamenitog intelektualca Mehmeda Handžića, koji je dao ogroman doprinos razvoju naučne misli u BiH i metodologiji istraživanja u historijskim naukama. Tim povodom dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskoga, posjetio je s dr. Elvirom Duranovićem, naučnim saradnikom u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, mezar Mehmeda Handžića koji se nalazi u sarajevskom mezarju Hambina carina. Prisutna je bila i televizijska ekipa Televizije Sarajevo, koja je kroz ovaj prilog posjetila građane da se u njihovom gradu nalazi mezar ovog učenjaka. Prema riječima dr. Velića delegacija Muftijstva sarajevskog će posjetiti i brata Mehmeda Handžića koji živi u Sarajevu, a uskoro će se kroz naučni skup odati posebno poštovanje prema ovom učenjaku, koji je promovirao jednakost među ljudima u vrijeme kada je nacizam i fašizam harao Evropom.

 

 

Mehmed Handžić je jedan od istaknutijih bošnjačkih intelektualaca i vjerskih autoriteta, koji je svojim djelovanjem obilježio islamsko mišljenje ali i općenito društveno djelovanje Bošnjaka u prvoj polovini XX stoljeća. Mehmed Handžić je bio predsjednik Udruženja ilmije i urednik časopisa El-Hidaje. Mehmeda Handžića pamtimo kao i incijatora i autora sarajevske rezolucije 1941. godine, koja diže glas protiv strašnih zločina nad Bošnjacima, te žestoko osuđuje zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. S ovim rezolucijama prestaje bošnjačka dezorjentiranist u teškom vremenu Drugog svjetskog rata ali i zrelo i odgovorno socijalno djelovanje Bošnjaka, u čemu je velika zasluga upravo Mehmeda Handžića.

Mehmed Handžić je rođen 16. decembra 1906. godine. Osnovno obrazovanje, mekteb i ruždiju pohađa u rodnom Sarajevu. Šerijatsku gimnaziju završava 1926. godine. Nakon toga odlazi na dodatno školovanje u Kajro, na Univerzitet El-Azhar, na kojem kao najbolji student diplomira 1930. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu Mehmed Handžić radi kao predavač u Gazi Husrev-begovoj medresi, kasnije kao upravnik i bibliotekar Gazi Husrev-begove biblioteke i profesor na VIŠT-u (Višoj islamskoj šerijatskoj teološkoj školi) gdje predaje tefsir i usuli fikh.

Mehmed Handžić je bio jedan od urednika i pokretača El-Hidaje, zvaničnog časopisa Udruženja ilmije. Za predsjednika Udruženja ilmije Mehmed Handžić je izabran 1939. godine.  Tokom Drugog svjetskog rata, nakon smrti reisu-l-uleme Fehima Spahe kao i zbog nemogućnosti organiziranja izbora za vjerskog poglavara bosanskih muslimana, Udruženje ilmije El-Hidaje svojim aktivnostima i djelovanjem postaje vodeća duhovna intelektualna snaga bosanskih muslimana. U tom teškom periodu, kada Bošnjaci nemaju ni političkog i vjerskog autoriteta, El-Hidaja okuplja Bošnjake, bori se za njihova prava, diže svoj glas protiv strašnih zločina nad bosanskim muslimanima, osuđuje zločine, te podiže soj glas kroz brojne rezolucije, u kojima se osuđuju zločini i ubistva drugih naroda. S rezolucijama, koje pokreće Mehmed Handžić sa svojim saradnicima, prestaje politička i socijalna izgubljenost i dezorjentiranost Bošnjaka.

Mehmed Handžić je umro 26. jula 1944. godine u sarajevskoj bolnici nakon operacije bruha.