Sarajevo: Ekskurzija Mreže mladih iz Austrije

Date:

Dio aktivista Mreže mladih u Austriji boravili su u trodnevnoj ekskurziji u Sarajevu, od 3. do 5. februara, te obišli institucije Islamske zajednice u BiH, ali i obišli znamenitosti glavnog grada BiH. Mladi su imali priliku uz profesionalnog turističkog vodiča prošetati Sarajevom, iskoristili su i priliku za panoramski pogled na Sarajevo s Trebevića, a posjetili su Upravu za vanjske poslove i dijasporu, Gazi Husrev-begovu biblioteku i medresu, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Fakultet islamskih nauka, Medžlis Sarajevo i Media centar IZ. Riječ je o trajnom projektu Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, koji će se više puta godišnje organizirati kako bi se omogućilo većem broju mladih da učestvuju u njemu.

Mladi su došli u pratnji muallime Suade Tabaković-Kusur i Šerifa ef. Šačića, a mladima se pridružio i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Senad ef. Kusur koji kazao kako je jedan od ciljeva Mreže mladih i ovakvih ekskurzija međusobno upoznavanje mladih, upoznavanje mladih s Islamskom zajednicom i obratno.

– To je bio povod da iskoristim ovu ekskurziju i upoznam se s mladima, uđem u neposredni dijalog s njima i iz njihove perspektive saznam šta je ono što njih najviše zanima i koja su njihova očekivanja spram Islamske zajednice“, kazao je predsjednik Kusur istakavši da Mreža mladih u planovima IZ Bošnjaka u Austriji zauzima važno mjesto i da su svi krupniji projekti u budućnosti planira vezani su za Mrežu mladih.

– Kroz analize naše zajednice smo uvidjeli ako ne uložimo trud u radu s mladima da će se mladi udaljiti od džemata, jer u džematima neće naći teme i odgovore na pitanja koja su bliska njima, odgovaraju njihovim potrebama – kazao je Kusur.

Prilikom posjete Preporodu i Radio BIR-u mladi su se imali upriliku upoznati s načinom pripreme medijskog sadržaja, a u okviru prakse Lejla Čandić i Amina Alić su učestvovale u emisiji Radija BIR te podijelile svoje impresije u vezi s Mrežom mladih.

IZ Bošnjaka u Austriji planira organizaciju i ljetne škole za mlade iz Austrije u julu ove godine, ali i projekat omladinske umre koja neće biti samo ibadetskog karaktera. To će biti posebna umra samo za mlade i to desetodnevno putovanje će biti prilika i za edukaciju mladih, uz pratnju imama, muallima i aktivista Islamske zajednice.

E.S./Preporodinfo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related