Sarajevo Halal Fair predstavljen na USAID-ovom webinaru

Date:

Sarajevo Halal Fair (SHF) – međunarodni sajam halal-industrije koji organizira Bosna Bank International (BBI), predstavljen je 9. juna na USAID-ovom webinaru: „Halal certifikacija u BiH: Zašto i kako?”.

Na webinaru su, između ostalog, predstavljeni podaci da je globalno tržište halal hrane dostiglo vrijednost od 1,9 milijardi halal-konzumenata, a tržište halal-hrane u 2020. godini iznosilo je 1,170 milijardi dolara.

U posljednjih nekoliko godina halal prehrambeni proizvodi postali su popularni među svim potrošačima, jer su se razvili i evoluirali od identifikacijskog znaka za vjerski dozvoljene proizvode do garancije sigurnosti, higijene i pouzdanosti hrane.

Broj turista u ovom segmentu na godišnjem nivou je davno premašio brojku od 150 miliona i potrošnja putnika je takođe porasla na preko 200 milijardi američkih dolara. Halal je rastući tržišni segment, s potrošačima i turistima koji traže destinacije koje udovoljavaju njihovim potrebama, te mnoge zemlje žele privući ove putnike.

Perspektiva BiH u halal-proizvodnji hrane i turizmu je velika, ali u isto vrijeme i nedovoljno iskorištena, saopćio je BBI.

Učesnici webinari, domaći i inozmeni stručnjaci iz različitih oblasti diskutovali su o ključnim izazovima sa kojima se susreću kompanije u procesu halal-certificiranja.

Mirza Vejzagić iz BBI VIP Business Cluba BBI banke govorio je o tome kako je Sarajevo Halal Fair usmjerio globalnu halal-industriju prema Bosni i Hercegovini, pozicionirao bosanske kompanije bliže globalnom halal-tržištu i otvorio vrata za razvoj Bosne i Hercegovine putem halal-platforme.

Webinar i  konferenciju – Certifikacijom do uspjeha! organizirao je projekat USAID Razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete BiH.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related