Sarajevo: Konferencija o silovanju kao sredstvu za postizanje ciljeva genocida

Date:

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas se održava Konferencija “Dvadeset peta godišnjica Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Uvodna obraćanja učesnicima Konferencije održali su Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ, i Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

U izjavi novinarima direktor Čolić je podsjetio da je nakon inteziviranja saradnje sa određenim udruženjima koja okupljaju žrtve silovanja zaključeno da im nije posvećena pažnja koju zaslužuju.

– Odlučili smo da im pomognemo u radu i životu, onoliko koliko možemo. Nama je, naravno, poznato da imamo jako puno žena i muškaraca koji su prošli kroz neviđene zločine silovanja. Društvo poprilično zapostavlja ova udruženja koja pokušavaju da se okupe i pomognu sami sebi, da predstave ono kroz šta su prošli, a naravno, još uvijek je veliki broj onih koji kriju šta im se dogodilo – kazao je Čolić.

Prema njegovim riječima, današnjom konferencijom se pokušava poručiti i pružiti podrškama ovim osobama, žrtvama ovog strašnog zločina, da će se Islamska zajednica staviti na raspolaganje da im pomogne onoliko koliko to bude u mogućnosti.

Stručna saradnica u Upravi za vanjske poslove i dijasporu mr. Medina Mehmedović-Mulalić istakla je da je cilj današnje konferencije skretanje pažnje na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i pitanje silovanja koje je dokazano i presuđeno u Hagu kao jedan od dijelova genocidne namjere, budući da se ovaj kao i drugi zločini koje su žrtve preživjele, često razdvajaju. 

Podsjetila je da je na sudu u Hagu prvi put dokazano da je silovanje zapravo dio genocidne namjere.

– Masovni logori za žene, ropstva u kojima su naše žene bile, oblik i karakteristike i razmjere silovanja u BiH dokaz su da je silovanje bilo dio genocidne namjere – kazala je Mehmedović-Mulalić.

Podsjetila je da su silovane Bošnjakinje ipak, nakon svega što su preživjele, smogle snage da progovore o onome što im se desilo.

– Zahvaljujući njima i njihovoj snazi da upru prstom u zločince, društvo u cjelini treba da prekine  zavjeru šutnje i da se svi borimo protiv stigmatizacije žrtava ratnog silovanja, da svi govorimo u njihovo ime, jer dosta su one govorile, zaključila je Medina Mehmedović-Mulalić.

Tokom današnje konferencije, koja se održava uz poštivanje predviđenih epidemioloških mjera zaštite, teme će biti tretirane u okviru tri sesije “Život nakon četvrt stoljeća od genocida”, “Silovanje kao sredstvo genocida” i “Odgovor države i društva na zločine silovanja”.

U okviru konferencije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postavljena je i izložba pod nazivom “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost“, autora dr. Hikmeta Karčića, koji je istraživač u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu. 

Konferenciju je moguće pratiti uživo putem Youtube kanala RTV BIR.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related